Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

ICV i Podem donen l'esquena al full de ruta sobiranista de CDC i ERC

Jordi Molina

Barcelona —

El full de ruta acordat per CDC i ERC per després de les eleccions de 27 de setembre, amb l'esperança de sumar a altres forces polítiques, no convenç ICV ni a Podem. Els dos partits desconfien de l'acord bilateral entre convergents i republicans i rebutgen canviar un referèndum amb garanties per unes eleccions amb caràcter plebiscitari. També la CUP retreu la forma en què s'ha arribat a aquest preacord, tot i que no descarta sumar-s'hi, ja que troben el contingut del text “treballable”.

La proposta ha despertat discrepàncies entre la direcció d'ICV i l'anomenat sector crític, sorgit després de l'última Convenció Nacional del partit, celebrada a finals de febrer. Si la coordinadora nacional d'ICV, Dolors Camats, descartava dimarts al matí en una roda de premsa que el seu partit se sumés a l'aposta de Mas i Junqueras, la portaveu del corrent independentista, Sara Vilà, en declaracions a aquest mitjà, posava matisos i aconsellava a la seva formació “no fugir”, d'entrada, de totes les fotos on aparegui CDC.

“Nosaltres no tenim cap por de compartir espais amb CDC, precisament si volem plasmar el nostre matís hem d'estar presents en tots els àmbits on s'abordi el procés sobiranista”, destaca Vilà. La portaveu, però, deixa clar que si bé el corrent que representa està d'acord amb el contingut del preacord segellat per CDC i ERC, no ho està en les formes. “Coincidim en la lletra, en el contingut; però no ens agrada que CDC i ERC decideixen unilateralment les regles del joc”, postil·la Vilà.

Les paraules del sector independentista dels ecosocialistes contrasten amb les de Camats, que prèviament havia centrat la seva intervenció davant els mitjans al voltant de la premissa que el camí pactat per CDC i ERC “empetiteix” la majoria a favor del procés sobiranista, en al·lusió a la pluralitat de sensibilitats favorables al dret a decidir. “Si volien que altres forces es sumessin, ho han fet de la pitjor manera”, ha lamentat l'ecosocialista, que el veu com l'acord “bilateral” respon únicament al doble objectiu de garantir l'estabilitat del Govern d'Artur Mas i caracteritzar les eleccions com “plebiscitàries”.

En aquest punt Vilà coincideix amb Camats, però lamenta que la seva formació no sigui més “intensa” a l'hora de proposar alternatives. “És legítim criticar que no s'estan fent les coses de baix a dalt, o que s'està fent malbé la pluralitat de la Comissió pel Dret a Decidir, però per avançar cal proposar solucions, no només crítiques”, diu. En aquest sentit, Vilà suggereix que sigui, de nou, “un espai més sòlid”, com ara el Parlament, el marc en el qual abordar l'agenda nacional, lluny de les lògiques discursives dels partits, “més encara amb els comicis municipals a la vista”.

Un dels trets diferencials d'aquest corrent independentista amb relació a la direcció d'ICV és que, en última instància, no renuncia a la Declaració Unilateral d'Independència (DUI), en cas que no es pogués celebrar un referèndum després del 27-S. No obstant això, el full de ruta CDC-ERC no convenç del tot a aquest corrent, ni de bon tros a ICV, tal com ha subratllat Camats: “No ens sentim emplaçats”, ha deixat clar la diputada, que ha insistit que el resultat de les eleccions al Parlament de Catalunya “no pot substituir el mandat democràtic d'un referèndum”. Entre altres coses, comenta, “perquè aquesta fórmula no s'acceptarà com a vàlida a nivell internacional”.

Podem fixa el seu full de ruta en el marc del dret a decidir

La secretària general de Podem a Catalunya, Gemma Ubasart, veu “amb desconfiança” l'acord entre les dues formacions sobiranistes. El braç català de la formació de Pablo Iglesias explica a Catalunya Plural que el seu full de ruta en la qüestió catalana passa per la celebració d'un referèndum. “Som radicalment demòcrates i pensem que no hi ha substitutiu a la democràcia directa”, diu Ubasart en al·lusió al suposat caràcter plebiscitari del 27-S. “Cal crear les condicions perquè el referèndum sigui possible i practicable”.

Preguntada sobre el preacord entre convergents i republicans, Ubasart diu no voler entrar “en el joc d'una enèsima fugida endavant de CiU per perpetuar-se en el govern”. “CiU és un partit que no es defineix com a independentista, i que no es va atrevir a tirar endavant el 9-N. Per què ara hauríem de creure el seu full de ruta?”, es pregunta. D'aquesta manera Podem ha descartat qualsevol fórmula de col·laboració amb CDC: “Amb Mas és impossible derrotar les polítiques d'austeritat i garantir el dret a decidir dels catalans”, ha dit Ubasart, que ha afegit: “defensem les persones i Mas defensa els bancs i els interessos d'una minoria privilegiada”.

La CUP critica la continent, però veu “compatible” el contingut

L'esquerra independentista comparteix amb ICV i Podem la crítica de la posada en escena -a ulls del diputat Quim Arrufat, “electoralista”- però prioritza els punts en què es pot arribar a acords. Això sí, introdueix el terme “procés constituent” perquè el carril cap a la “plena sobirania sigui més ample”. “No acabem d'entendre les presses quan la CUP està en negociacions bilaterals per construir majories”, ha dit el diputat, que adverteix que no s'hi sumarien de seguida. No obstant això, Arrufat sí que ha subratllat que veuen el document “perfectament treballable” com per compaginar el full de ruta que la CUP va acordar la setmana passada.

Arrufat ha demanat a CDC i ERC que es defineixin mètodes de treball perquè la CUP s'hi afegeixi definitivament. En concret, ha demanat que la feina de partits i entitats sobiranistes “no s'orienti a barallar-se sobre les conclusions del full de ruta” sinó a construir relats comuns “sobre el tipus de país i quines peces cal articular per aconseguir una majoria social suficient per a la independència”.

CDC i ERC esperen el suport de més actors

Tant Convergència com Esquerra, a més de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium, són conscients que l'èxit del procés resideix, sobretot, en sumar a més formacions i sensibilitats al preacord. Per aquest motiu, el coordinador general de CDC, Josep Rull ha estès la mà tant a ICV, com als seus socis d'EUiA, i a altres forces com la CUP, Unió o Podem. En el mateix sentit s'ha postulat la secretària general d'ERC, Marta Rovira. Tots dos, conscients que se'ls recreminaria la unilateralitat de l'acord, s'han afanyat a admetre les “modificacions que siguin necessàries” per sumar més forces.

Pràcticament el mateix guió han seguit les dues plataformes cíviques que acompanyen el procés sobiranista. L'Assemblea Nacional Catalana (ANC), que encara el relleu de la seva cúpula aquesta primavera, i Òmnium Cultural s'han mostrat convençudes que hi ha marge perquè s'incorporin al full de ruta més actors. La presidenta de l'ANC, Carme Forcadell, en una entrevista a Catalunya Ràdio, ha explicat que estan “en converses amb la CUP” i ha confiat que també se sumarà MES, l'escició sobiranista del PSC, “i fins i tot després de les municipals”, Unió i EUiA.

El PP titlla d'“engany” l'acord Mas-Junqueras

Per la seva banda, el PPC ha valorat com una “cortina de fum” el nou anunici de CDC i ERC. “Un engany més”, segons ha assenyalat el portaveu Santi Rodríguez, per reanimar el procés sobiranista que, segons la seva formació, cada vegada compta amb menys suport social. El diputat resta importància a l'acord entre convergents i republicans i ha explicat que ni tan sols el PP adoptarà mesures jurídiques contra el text, ja que no sortirà publicat en cap document oficial, ni és cap acord de govern ni legislatiu.

Etiquetas
stats