Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Els treballadors de la FNAC del Triangle convoquen vaga el 19 i el 23 d'abril

FNAC pot veure com els treballadors fan vaga durant el dia de Sant Jordi

Tomeu Ferrer

Barcelona —

FNAC, acrònim de (Federació Nacional d'Achats), ha fet el tomb rodó a la seva història. Si el 1954 va ser creada per dos militants trotskistes, André Essel i Max Théret amb la finalitat d'estendre la difusió de la cultura entre els treballadors, ara, 60 anys més tard, s'ha convertit en una empresa que aplica amb entusiasme els aspectes més durs de la reforma laboral del PP. A conseqüència d'aquesta reconversió ideològica no és estrany que una part de la seva plantilla a Barcelona hagi convocat vages i concentracions els propers 19 i 23 d'abril A més, els treballadors es concentraran davant del Triangle, entre les 11 i les 14 h i entre les 17 i les 20 h del dia de Sant Jordi. Aquesta darrera data emblemàtica per a tots els que estimen la cultura.

Els aproximadament 180 treballadors del centre El Triangle, a la Plaça de Catalunya de Barcelona, han decidit convocar vaga de 24 hores durant el 19 i el 23 d'abril, després de veure com l'empresa aplica fil per randa els aspectes més durs i aspres de la reforma laboral aprovada per PP i CiU. Un dels portaveus del sindicat CGT, que convoca la protesta en tant que secció sindical, explica que des del 2011 els empleats es veuen forçats des de la direcció a acceptar mesures que degraden les seves condicions laborals. Cal recordar que el 2011 és quan s'aprovà la darrera reforma laboral. “En una primera etapa les pressions han estat per aconseguir que empleats indefinits i a jornada completa acceptin voluntàriament passar a tenir feines a temps parcial. Això és ara una realitat per al 60% dels empleats del Triangle”, expliquen.

Però, ja el 2013 la direcció de la multinacional, que ara té com a primer accionista François Pinault, va decidir esprémer un xic més les possibilitats de la llei, i va aplicar un “article 41”. Amb aquesta denominació es coneix la possibilitat que la reforma laboral dóna a les empreses per a reformar de manera important les condicions de feina i fins i tot salarials dels treballadors. Fruit de la normativa, l'empresa ha reduït del 100% al 50% l'aportació que feia a l'assegurança privada que tenen els treballadors. A l'alta direcció també els ha reduït també els incentius en un ventall que va del 50% al 40%.

Treballar diumenges i cobrar com a feiners

Un altre mecanisme que ha empitjorat la situació dels treballadors ha estat l'aplicació directa del conveni estatal de Grans Magatzems, que ha fet possible que es pugui obrir els diumenges i festius sense haver de pagar aquestes jornades per sobre del que és el salari habitual. A aquesta situació se suma una pràctica que els sindicats ja troben habitual: fer treballar a empleats a temps parcial, més hores de les que tenen contractades, però sense pagar-les. En el cas de FNAC es tracta de fer més hores cobrant el mateix, o el que és igual, fer les mateixes hores però cobrant menys, afirmen els treballadors consultats. Què lluny dels inicis d'aquests magatzems de la cultura, que en la inauguració del centre de Callao a Madrid van comptar amb l'actuació desinteressada de Manu Chao!

Però, la vaga està convocada per la suma de situacions que, segons denuncien els treballadors, deterioren cada cop mésla seva situació. Així, el 60% tenen treballs a temps parcial, de 14, 20 o 24 hores a la setmana, amb salaris que, en el primer cas suposen 400 euros al mes, més dues pagues extres. Sobre aquests salaris, que s'acosten als minijobs aplicats a Alemanya, l'empresa pretén ara aplicar noves retallades en base a un nou “article 41”. En aquest cas, FNAC desmenteix el govern del PP i preveu fer la retallada salarial per què preveu que les vendes no es recuperaran i que, per tant, la firma entrarà en pèrdues. Això, surt d'una memòria econòmica que s'ha lliurat als representants sindicals, que considera que els departaments que l'any 2013 van tenir els millors resultats (l'any passat FNAC va tenir guanys), aquest exercici no creixeran, i que els departaments que van funcionar malament, incrementaran la seva caiguda. Però aquest estudi es basa en “un futurible” afirmen des de CGT, que serveix per aplicar l'article de la reforma laboral que permet fer canvis substancials en les condicions laborals si es preveuen pèrdues a futur.

Per protestar contra la situació, els dos sindicats amb presència a la firma francesa, UGT i CGT han reaccionat diferent. En el primer cas han dut l'aplicació del canvi de condicions laborals als tribunals laborals. En el cas de CGT a més d'aquesta actuació han decidit convocar mobilitzacions que tenen al Triangle com a epicentre.

De fet, cada aplicació de la reforma laboral ha permès a la FNAC reduir plantilla. Perquè la norma fa possible que els treballadors puguin acomiadar-se voluntàriament d'una empresa en cas d'aplicació de l'esmentat article 41. I això és el que fa dos anys que passa, de forma que més d'un 15% dels empleats han decidit marxar amb indemnitzacions de 20 dies, afirmen les fonts sindicals consultades.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats