Obama, nou Nobel de la Pau, pel seu treball ''per un món sense armes nuclears'' i en pro de la diplomàcia

OSLO, 9 (EUROPA PRESS)

El president estatunidenc, Barack Obama, ha estat guardonat aquest divendres amb el Nobel de la Pau 2009 per “la seva visió i el seu treball per un món sense armes nuclears” i “pels seus extraordinaris esforços per enfortir la diplomàcia internacional i la cooperació entre els pobles”, segons el Comitè Nobel Noruec.

Obama, que va arribar a la Casa Blanca el passat 20 de gener, va crear com a president, segons el Comitè Noruec, “un nou clima en la política internacional” permetent que “la diplomàcia multilateral hagi recuperat una posició central, amb èmfasi en el paper que les Nacions Unides i altres institucions internacionals poden desenvolupar”.

Alhora, des que el nou president estatunidenc va arribar al poder “es prefereixen el diàleg i les negociacions com a instruments per resoldre fins i tot els conflictes internacionals més difícils”.

El Comitè Noruec ha explicat que ha prestat “especial atenció” a la “visió d'un món lliure d'armes nuclears” ja que “ha estimulat poderosament les negociacions de desarmament i control d'armes”.

A més, “gràcies a la iniciativa d'Obama --prossegueix el comunicat oficial--, els Estats Units està desenvolupant ara un paper més constructiu a abordar els grans reptes del canvi climàtic als quals el món s'enfronta” i “la democràcia i els drets humans s'enfortiran”.

“Només en comptades ocasions una persona ha atret l'atenció mundial al mateix nivell que Obama i donat al seu poble l'esperança d'un món millor”, opina el jurat del Nobel de la Pau. “La seva diplomàcia està fundada en el concepte que aquells que han de dirigir el món han de fer-ho sobre la base de valors i actituds que són compartides per la majoria de la població mundial”, ressalten.

Finalment, el Comitè Nobel Noruec explica que Obama és “actualment el principal portaveu mundial” de “la política internacional i les actituds” que aquest organisme ha tractat d'“estimular” en els seus 108 anys d'història.

“El Comitè abona la crida d'Obama que 'ara és el moment perquè tots nosaltres assumim la nostra part de responsabilitat per a una resposta global als reptes globals'”, conclou el comunicat.

Etiquetas
stats