Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

L'Ajuntament de Barcelona manté el policia condemnat per trencar la mandíbula a un detingut a comissaria

Patrulles de la Guàrdia Urbana

Sergi Franch

Un agent de la Guàrdia Urbana de Barcelona condemnat a un any de presó i una indemnització de 10.000 euros per trencar-li la mandíbula d'un cop de puny a un migrant el juliol del 2011 segueix prestant servei a la policia local de Barcelona.

Així ho han confirmat a aquest diari fonts municipals, que han explicat la falta de mesures disciplinàries al·legant que el condemnat ha decidit recórrer la sentència davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). “Fins que no hi hagi finalitzat tot el procés judicial”, remarquen les mateixes fonts, no se li pot obrir expedient.

Els fets es remunten al 9 de juliol del 2011. La sentència considera provat que l'agent va donar un cop de puny a Kamal U., un ciutadà d'origen bengalí, quan aquest es trobava a comissaria després de ser detingut a la Rambla per no portar documentació. La decisió afegeix que el condemnat per un delicte de lesions va deixar al carrer a la víctima després de falsejar la seva ubicació i no registrar la detenció.

Més tard, un amic de la víctima es va trobar Kamal U. assegut a terra, escopint sang i sense poder parlar. A l'Hospital Vall d'Hebron va ser operat per dues fractures a la mandíbula. Va trigar 20 setmanes per recuperar-se de les lesions. Avui dia Kamal U. pateix encara les conseqüències d'aquella agressió amb dolors al mastegar, tal com recorda la sentència judicial.

Tampoc es va adoptar cap mesura cautelar contra l'agent durant la fase d'instrucció del cas. El motiu va ser el mateix que l'Ajuntament al·lega ara que ja hi ha condemna: que la causa judicial no estava tancada.

Per la seva banda, el secretari general del SAPOL, el sindicat majoritari de la Guàrdia Urbana de Barcelona, Manel García, defensa no prendre mesures contra els agents fins que no s'aclareixin completament els fets en un jutjat. “Es poden prendre mesures o no, segons la gravetat dels fets”, puntualitza García. 

Sis anys a arribar a judici

La causa, que va trigar sis anys a arribar al judici, va ser arxivada dues vegades. L'Audiència de Barcelona fa un reconeixement a SOS Racisme per la insistència en la investigació dels fets. “Si no hagués estat per l'obstinació de l'acusació no s'hagués arribat a determinar la identitat” del policia, remarca la sentència.

Així mateix, la sentència resta credibilitat a l'argument de la defensa per demanar l'absolució de l'agent, senyalant que Kamal només perseguia amb el judici cobrar una indemnització. “Insinua la defensa de l'acusat que podria existir un mòbil econòmic, consistent en el desig de ser indemnitzat”, diu la sentència.

“Ara llegim la sentència i ho veiem molt clar, però no hi ha obligació d'apartar l'agent”, assegura Manel García. Així mateix, recorda que els responsables de l'Ajuntament “si creuen que hi ha indicis clars d'uns fets molt greus, provisionalment poden prendre mesures disciplinàries com deixar un agent sense feina i sou, però no tenen obligació de fer-ho”. Fonts municipals asseguren que quan es resolgui el recurs contra la sentència que ha presentat el policia es podrà obrir l'expedient sancionador. 

Etiquetas
stats