Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Margallo amenaça amb la suspensió de l'autonomia de Catalunya

El ministre José Manuel García Margallo.

elDiario.es

Madrid —

El ministre d'Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, ha fet un pas més en l'escalada de declaracions sobre les relacions amb la Generalitat de Catalunya. Fins ara, el Govern ha evitat avançar qualsevol pas més enllà d'insistir que totes les mesures jurídiques estan ja preparades per instar els recursos corresponents al Tribunal Constitucional. Però García Margallo ha amenaçat amb la possibilitat que el Govern pugui suspendre l'autonomia de Catalunya com a resposta a la voluntat d'Artur Mas i Oriol Junqueras de fer la consulta el proper 9-N.

Davant la imminència que el Parlament tiri endavant aquest divendres la seva llei de consultes referendàries i convoqui el referèndum, el ministre d'Exteriors ha declarat que el Govern de Mariano Rajoy “l'únic que pot fer és utilitzar tots els mitjans al seu abast”. García Margallo ha explicat que això significa utilitzar “tota la llei, només la llei però tota la llei, per evitar un referèndum de secessió contrari a l'ordenament jurídic espanyol”.

Preguntat per si això inclou la suspensió de l'autonomia de Catalunya, García-Margallo no ha intentat treure ferro a la seva resposta i ha afegit: “Inclòs tot el que calgui incloure”. D'aquesta manera, al·ludia clarament a la possibilitat d'usar l'article 155 de la Constitució, que contempla la possibilitat de suspendre l'autonomia “quan es produeixi o amenaci de produir-se una insurrecció o acte de força contra la sobirania o independència d'Espanya”.

El ministre ha insistit que una votació sobre la independència de Catalunya és “rebutjable per la comunitat internacional i produiria efectes pèssims per Catalunya, Espanya i per a la Unió Europea”.

Etiquetas
stats