Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

“Pere, has de decidir si hem de continuar al partit”

Joan Ignasi Elena. / Edu Bayer

Jordi Mumbrú

El PSC ha decidit aquest matí aplicar la mínima sanció possible als cinc diputats que la setmana passada van desobeir les ordres de la direcció i, en sessió parlamentària, no van votar en contra de la declaració de sobirania i del dret a decidir que havien presentat CiU, ERC i ICV-EuiA. Però la divisió interna continua.

La comissió executiva que s’ha celebrat aquest matí ha estat molt lluny de trobar cap consens, ni tan sols d’apropar posicions i la fractura del partit sembla cada cop és propera. Un membre de l’executiva ha aprofitat el seu torn de paraula per acusar de “traidors i immorals” els cinc diputats que van desobeir les ordres de la direcció i hi ha hagut alguna intervenció més en aquesta línia. Alguns dels acusats de traidors estaven també presents durant la comissió executiva, de manera que la situació ha estat extremadament tensa.

El moment més difícil de la reunió ha estat quan Joan Ignasi Elena, impulsor d’Avancem i un dels cinc diputats que no va complir la unitat de vot, li ha preguntat al primer secretari del partit: “Pere, has de decidir si hem de continuar al partit”. Navarro ha respost que és “una decisió molt personal” i li ha aconsellat que la prengui ell mateix. Les interpretacions d'aquest episodi poden ser diferents però és evident que la tensió no fa més que créixer entre els responsables de dirigir el partit que vol construir una alternativa. Res fa pensar que Elena, acompanyat pels que li donen suport vulgui abandonar el partit en breu i anar per lliure, però episodis com els d’aquest matí evidencien que la fractura no para de créixer. Posar la mà al foc en favor de la unitat del PSC ara mateix seria una temeritat.

Les tres ànimes

Els cinc diputats que amb la seva desobediència van fer pública la divisió interna del partit formen part del moviment Avancem que, en línies generals, reclama més democràcia interna, tolerància zero amb la corrupció i el dret a decidir sense tantes reserves com ho fa la direcció del partit. Un 25% de la comissió executiva del partit forma part o és propera a aquest corrent, que és crític amb la direcció. Però existeix també una tercera part de l'executiva que dóna suport a la direcció i al lideratge de Pere Navarro i que tenen unes posicions més pròximes al PSOE. Finalment, a l'executiva hi ha també un altre grup que se situa enmig de les dues posicions enfrontades i defensa l'acord.

Els propers a la direcció consideren que el PSC ja ha fet prou acceptant que cal canviar la Constitució per incloure-hi el dret a decidir, però els membres d'Avancem consideren que la modificació de la Carta Magna es impossible i, per aquest motiu, defensen el dret a decidir i el consideren un dret democràtic vinculat a l’esquerra. Aquestes dues posicions semblen més llunyanes cada dia que passa i la possibilitat de fractura interna s’accentua.

El corrent Avancem fa mesos que es mou i alguns dels moviments que ha protagonitzat van en la línia de demanar la unitat dels partits d'esquerra per intentar caminar cap a la creació d'un sol partit de progrés que pugui plantar cara a CiU. Repetir l'experiència del tripartit ja no ve de gust a ningú. Però aquesta idea de la fusió de les esquerres no ha agradat gaire a la direcció del PSC, que té i vol mantenir la seva quota de poder. La voluntat immediata d'Avancem no passa per trencar amb el PSC, segons han repetit en diferents ocasions, però la realitat és que ells segueixen buscant suport fora del partit per crear-ne un de nou mentre la tensió creix cada dia dins de casa seva. Encara que Avancem no parli de trencament, sembla que les seves idees de present i els seus plans de futur, no passen pel PSC.

Etiquetas
stats