Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge del cas Quintana investiga un atestat que al·ludeix a l'ús de pilotes de goma el 14-N

El juez investiga un atestado que alude al uso de pelotas de goma el 14-N

EFE

Barcelona —

El jutge que instrueix el cas d'Esther Quintana, la dona que va perdre un ull en la manifestació de la vaga general del 14-N, investiga un atestat policial que al·ludeix a l'ús de pilotes de goma per part dels antiavalots en un altre incident ocorregut durant aquella jornada de protesta. Segons han informat a Efe fonts judicials, aquest atestat elaborat pels Mossos d'Esquadra figura en una altra causa que instrueix un jutjat de Barcelona contra una persona imputada en relació als disturbis ocorreguts en la manifestació per la vaga general del passat 14 de novembre.

El titular del jutjat d'instrucció número 11 de Barcelona ha incorporat aquest atestat a la seva investigació sobre el cas d'Esther Quintana, atès que en el seu redactat es fa referència a l'ús de pilotes de goma per part dels antiavalots, davant la versió del departament d'Interior de que en cap moment de la jornada del 14-N es va usar aquest tipus d'artefacte, només 62 projectils de precisió.

Per aclarir aquesta referència a les pilotes, el jutge ha citat a declarar com a testimonis per al proper 8 de maig a dos mossos d'esquadra relacionats amb el relatat en aquest atestat policial.

Amb aquesta diligència, acordada d'ofici, el magistrat pretén recaptar més indicis per aclarir si Esther Quintana va poder perdre l'ull en rebre l'impacte d'una pilota de goma, com assenyala l'informe forense que va encarregar el propi instructor per determinar l'origen de les ferides causades a la manifestant.

Des del dia següent a la manifestació del 14-N, el departament d'Interior, llavors dirigit per Felip Puig, ha mantingut que en cap moment dels incidents del 14-N els antiavalots van usar pilotes de goma, el que requereix l'autorització del director de la policia. Segons la versió de la conselleria, que ha rectificat en tres ocasions, durant la jornada de la vaga general només es van disparar projectils de precisió, de material més tou i que no reboten.

Fonts dels Mossos d'Esquadra consultades per Efe han assenyalat avui que si existís un atestat de l'14-N en què es fes referència a l'ús de pilotes de goma es tractaria segurament d'una “imprecisió”, ja que els autors dels informes no poden saber si els antiavalots disparen salves o projectils.

Les mateixes fonts han reiterat que durant la vaga general del 14-N els Mossos d'Esquadra únicament van disparar projectils de precisió, ja que les unitats antiavalots no van demanar permís per poder disparar pilotes de goma ni el director de la policia, Manel Prat, el autoritzar en cap moment.

Per a la setmana que ve, el jutge ha citat també a declarar sis mossos d'esquadra més que formaven part de dues unitats d'antiavalots que van actuar al costat de la Dragó 40, de la qual el jutge sospita poder procedir els trets que van segar el nervi òptic d'Esther Quintana.

De moment, el magistrat manté imputats al escopeter i al sotsinspector responsable de la unitat Dragó 40, que en la seva declaració davant el jutge van negar l'ús de pilotes de goma, ni per un error humà, i van sostenir que el seu furgó estava lluny de la trajectòria de la manifestant ferida.

Etiquetas
stats