Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Barceloneta reprèn les manifestacions contra la turistificació tres anys després

Manifestación contra los pisos turísticos en la Barceloneta / João França

Sergi Franch

Aquest proper dissabte a partir de les deu del matí, els veïns de la Barceloneta convoquen a “recuperar la platja de tots” per a protestar per l'expulsió de veïns, l'ocupació de l'espai públic, l'especulació immobiliària i l'incivisme. Aquest barri popular va posar el debat sobre el model turístic sobre de la taula després d'una primera manifestació ara fa tres anys. Van ser els primers a alçar la veu per un barri que veien desaparèixer.

Han passat tres anys des d'aquell 22 d'agost, el dia que els veïns del barri de la Barceloneta van esclatar davant els excessos del que es va denominar turisme de borratxera. Amb les primeres queixes “ens van tractar d'exagerats”, recorda 'Sebas' Huguet, un dels fundadors de la plataforma de veïns La Barceloneta diu prou. Els veïns, en aquell moment, van advertir que la situació que patien s'estendria a altres barris de la ciutat de Barcelona.

Després d'aquests anys, han afinat la perspectiva i apunten directament al problema que, segons ell, és urgent solucionar. Per a això, no han parat de demanar solucions. Per davant tenen dos fronts de batalla: els pisos turístics que provoca l'expulsió dels veïns i l'especulació immobiliària que augmenta els preus del lloguer. Sebas assenyala com avui “no hi ha res que et doni un 9% com l'habitatge, l'estan comprant tot, i amb això tenim un problema molt gros”.

Els veïns que disposen d'un contracte de lloguer tenen els dies comptats al barri. Asseguren que aquest és “el monstre del tema”. Però davant dels escàndols de borratxeres nocturnes, turistes adormits als carrers i l'ocupació massiva dels espais públics del barri, considera que “el problema no és l'incivisme, és que ens estan fent fora”. Explica un exemple que fa referència al mateix dia: tres veïns s'han acostat amb un burofax al negoci d'una de les activistes del barri: la propietat els ha comunicat que hauran de deixar casa seva. Tres en un sol matí, i “ningú d'aquí pot pagar un lloguer de 900 euros”, denuncia.

“No hi ha turismofòbia, el que hi ha és molt cabreig”, s'exclama Sebas que pensa que amb un 8% d'augment de turistes per any la situació cada dia va a pitjor. Observen com a poc a poc es va perdent el barri amb cada veí que no pot quedar-se. “Portem tota la vida aquí i no et donen opció a quedar-te on t'has fet gran, hem contribuït al fet que Barcelona millori, i ara, ens hem d'anar?”, es pregunta.

Aquest fundador de la plataforma La Barceloneta diu prou recorda com en un de les primeres trobades amb el qui llavors era alcalde, Xavier Trias, li van explicar que tenien localitzats almenys 900 pisos turístics al barri. En una zona sense grans hotels, hi havia una nova modalitat d'allotjament per als turistes, a escassos metres de la platja: Airbnb. “El senyor Trias em va dir que això no podia ser, és impossible” explica en Sebas. Durant el mes i mig següent, els inspectors municipals van detectar 480 pisos turístics il·legals després de 9.000 inspeccions. Als quatre mesos, l'Ajuntament comunicava a Hisenda 900 expedients, “no estàvem equivocats”, conclou.

Els veïns es queixen de la lentitud de les administracions i que, per exemple, una de les primeres mesures que el barri va posar damunt de la taula va ser la necessitat de regular el trànsit de bicicletes de lloguer. “Després de tres anys, sortirà la nova normativa però això serà a principi de setembre i en proves durant sis mesos”, lamenta.

Aplaudeixen la moratòria d'allotjaments turístics del govern de Colau, el PEUAT, i consideren que aquesta “hi ha un abans i un després” però exigeixen més celeritat i determinació de totes les administracions. Sobretot de la Generalitat, que consideren que no està determinada a solucionar el problema. Com a exemple, recorda la proposta de la nova llei de Turisme, “màniga ampla a les habitacions per als turistes, us imagineu que serà això? No s'ho pot imaginar ningú”, s'exclama.

En un estiu marcat pel debat sobre el model turístic després de l'acció d'Arran contra un autobús que passejava turistes, els veïns criden a la concentració d'aquest dissabte a la platja amb un “Cap estiu més com aquest”. La seva preocupació és una altra. “Ens estem tornant bojos si creiem que aquest és el problema”, denuncia.

“Ens estan fent fora, que vinguin a una comissió d'habitatge un dimecres i veuran com és el panorama de veritat que tenim al barri, estan arrasant, és una màquina depredadora que va a la seva i tant els és deixar gent a carrer” es lamenta davant la insensibilitat de com s'ha tractat el debat per part dels responsables polítics.

Etiquetas
stats