Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El 12-M es belluga amb alegria pel centre de Barcelona

El color verd de la PAH ha protgonitzat la manifestació d'aquest 12-M / Carles Palacio

João França

Barcelona —

El verd ha estat el color predominant a la manifestació d'aquest 12-M. La quantitat de gent que s'ha anat apropant a la plaça aquest cap de setmana, a les xerrades, debats i punts d'informació, ha estat significativament inferior als últims dos anys, però els activistes ho expliquen: “Estem treballant en altres espais”. La PAH és un d'aquests espais, probablement el que acumula més victòries –que són el que es volia d'estacar enguany– i un dels que més empeny el moviment cap endavant.

Els milers de persones que han recorregut el centre de Barcelona ho han fet en un ambient festiu. Les persones afectades per la hipoteca han ballat i cantat tot el camí, intercalant-hi crits de “Sí que es pot”, “Escrache” o “El proper desnonament, que sigui a la Moncloa”. La música ballable que han triat per acompanyar la protesta i el bon temps hi han col.laborat.

“Això no és un aniversari, és un període de lluita intensa. No es tracta d'apagar espelmetes sinó de pensar un altre model de societat”, cridaven des del camió. Més enllà del que té de simbòlica la data, el moviment segueix desenvolupant propostes. Enguany pren força, per exemple, la proposta de la renda bàsica universal, que ha estat el centre de la protesta dels Iaioflautas, que portaven una pancarta on es llegia “Renda bàsica, vida digna”.

Un altre dels col.lectius amb presència a la manifestació, amb les seves banderes vermelles, ha estat la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute. El 15-M del 2011 aquesta plataforma no existia i, de fet, no va ser fins el març de 2012 que es va configurar com a tal. No obstant, avui ja han aconseguit que alguns municipis publiquin els seus pressupostos i adoptin més transparència.

Al final de la manifestació, davant l'Arc de Triomf, part dels manifestants s'ha endinsat al Casc Antic, on s'ha presentat un edifici okupat fa cinc dies per un grup d'activistes que hi volen fer un centre social, el CSOA Barricadas, al carrer Sant Pere Més Baix. Els ocupants ho han definit com un “habitatge polític”. “Expropiem el que per lògica en pertany a tots, i no només pel dret humà a l'habitatge. Volem donar alternatives reals al capitalisme”, han afirmat. Volen centrar l'activitat a l'edifici, propietat de l'ajuntament, en diversos eixos, entre ells la sanitat, amb un centre d'atenció primària autogestionat.

Etiquetas
stats