Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El debat sobre la independència obre una esquerda entre CDC i Unió

El debat sobre la independència obre una esquerda entre CDC i Unió

Jordi Mumbrú

Barcelona —

El debat que s’ha obert a Catalunya sobre la independència està provocant una crisi sense precedents entre CDC i UDC. El consell de Barcelona de CDC va aprovar dilluns una duríssima declaració de dues pàgines en què critica les “discrepàncies” que ha expressat públicament Josep Antoni Duran i Lleida sobre la posició que han pres Artur Mas i CDC a favor del dret a decidir. El text denuncia que l'actitud de Duran i Lleida va contribuir “a la pèrdua de suports electorals” i que genera “confusió i frustració” entre els electors del partit. Per tots aquests motius, el consell de Barcelona de CDC demana al Comitè Executiu Nacional del partit que prengui “mesures urgents per evitar el desprestigi i la desafecció que provoquen declaracions com les que ha expressat el President del Comitè de Govern de UDC”. El text es va aprovar per unanimitat.

En aquesta reunió de la Federació de la Ciutat de Barcelona va comptar amb la presència dell secretari d'organització de CDC, Josep Rull i del secretari general del partit, Oriol Pujol. Tot i que aquests dos mandataris del partit no tenien vot.

Durant tot el dia, el foc de CDC-Barcelona s'ha intentat mantenir sota control i el propi Artur Mas ha assegurat als periodistes que “no cal llegir la reacció de la federació de CDC de Barcelona com un problema greu” i ha afegit : “Estem en un moment de gran transcendència com a país i hem de deixar de banda el que no és principal, la resta és secundari”. Però des de les files d'Unió, la declaració de CDC s'ha llegit d'una altra manera. La portaveu del partit democristià, Marta Llorens, ha publicat primer un tuit criticant que la declaració és “una gravíssima irresponsabilitat, ofèn la intel.ligència, evidència mala fe i demostra que han perdut de vista la realitat”. Però la portaveu ha anat pujant de to fins que ha recordat l’escàndol de corrupció dels convergents: “CDC de Barcelona vol enfonsar el President? Per presentar a qui? Més valdria que es preocupessin per l'embargament de la seva seu”. Llorens es referia a un dels temes tabú dins de CDC, que el juliol de l'any passat va haver de presentar les escriptures de la propietat de la seva seu com a fiança davant del jutge que investiga el Cas Palau.

Durant tota aquesta tempesta, Josep Antoni Duran i Lleida es trobava a Xile. El líder democristià, sempre molt actiu a Twitter, es va limitar a dir que es tractava d'una “gran irresponsabilitat” i que s'esperava a veure què diria la direcció de CDC. Les greus acusacions entre els dos partits, que sempre han mantingut tensions però mai a aquest nivell, arriben el dia abans en què està previst que el Parlament aprovi una declaració a favor de la sobirania i del dret a decidir dels catalans.

Etiquetas
stats