Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

La declaració a favor del dret a decidir es converteix en la primera gran prova de foc del nou Parlament

La declaració a favor del dret a decidir es converteix en la primera gran prova de foc del nou Parlament

Jordi Mumbrú

Barcelona —

Si és veritat que aquesta legislatura apareixerà als llibres d’història, la votació de la declaració de sobirania i el dret a decidir que s’ha de celebrar demà al Parlament és la primera gran prova de foc. Existeix un text consensuat entre CiU, ERC i ICV, que tindrà el suport a mitges de la CUP. Amb tots aquests vots n’hi ha de sobres per aprovar la declaració, però no són suficients com per fer la demostració d’unitat i de força que s’espera en un moment ple de reptes tant importants com l’actual. La clau de volta per aconseguir la buscada majoria aclaparadora la té el PSC, el partit que més incòmode se sent en el debat sobre la identitat.

Dins d’aquesta formació hi ha, en bona mesura, la mateixa divisió que molt probablement hi ha entre els seus votants. Una part del partit no té complexes a l’hora de defensar que el poble de Catalunya és sobirà i tampoc no li tremola el pols per reclamar el dret a decidir. Però hi ha una altra part, la que controla l’aparell del partit i que té el suport de molts votants, que ja es conforma amb el pas endavant que ha fet Alfredo Pérez Rubalcaba, demanant la reforma de la Constitució Espanyola per aconseguir un Estat federal. El PSC es debat entre el no i l’abstenció a la declaració que han registrat CiU, ERC i ICV, tot i que encara queda una porta oberta per arribar a un acord. Fonts dels partit dels socialistes pronostiquen que el debat s’allargarà fins poc abans de la votació i tenen confiança en que “ERC cedeixi” i acabi acceptant un altre canvi al text de la declaració que permeti que els socialistes s‘hi sumin. Hi ha dos punts que cal canviar, segons el PSC. Un és el que fixa que “el poble de Catalunya” té un caràcter de “subjecte polític i jurídic sobirà”. L’altre és el referent a la legislació. La proposta de CIU, ERC i ICV diu que “s’utilitzaran tots els marcs legals existents” per poder tirar endavant el dret a decidir. El socialistes, en canvi, prefereixen parlar de “el marc legal català i espanyol”. Tots aquests canvis són massa per ERC, que considera que el PSC vol tirar-li aigua al vi i difícilment els acceptarà.

La votació de demà és important pel futur de Catalunya en general però ho és especialment per al PSC que haurà de fer equilibris. Els socialistes no volen sortir a la foto al costat del PP i de Ciutadans, però tampoc no volen firmar un text que en paraules del seu portaveu parlamentari, Maurici Lucena, és una “declaració unilateral de sobirania” i confon “l’instrument amb l’objectiu”. En cas que els partits que han presentat la seva proposta no vulguin canviar el text, el PSC acabarà abstenint-se o votant en contra. Aquest escenari no és el més adequat per al PSC que correrà el risc que es trenqui la unitat de vot dins de les seves files. El debat segueix obert.

Etiquetas
stats