Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa
Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

El Primavera total i primeres previsions

AMbiente Primavera Sound en Arc del Triomf./Dani Canto

Sergio Collado

Barcelona —

Aquest any al Parc del Fòrum ha augmentat la seva superfície i seguirà sent el centre des d'on es desenvoluparà el festival i el gruix de concerts. Comptarà amb nou escenaris com l'any passat però se sumen 28.000 m2 als 94.700 m2 de l'edició anterior. Guanyen la Plataforma Marina per ampliar un escenari i així mateix pretenen obtenir una millor mobilitat dins del recinte i un augment de lavabos, barres i altres serveis.

No obstant això, la major grandària del recinte no implicarà un augment significatiu en l'aforament. Es preveuen 150.000 visites al llarg dels dies 23 al 25 de maig al Fòrum, una assistència diària de públic de 45.000-50.000 persones. Les visites estrangeres si creixeran significativament i aquest 2013 s'ha batut rècord amb la sol.icitud de 3.000 acreditacions, pel que s'estima un increment de pernoctacions a la comarca i uns 25.000 bitllets d'avió entre entrades i sortides del país.

Esdeveniments i programació orbital

Entorn al Festival que es desenvolupa al Parc del Fòrum i com a part d'aquest hi ha una sèrie d'iniciatives que, amb la música de protagonista s'acosten a altres disciplines i es desenvolupen en diferents emplaçaments de la Ciutat Comtal, sota el nom de Primavera a la Ciutat i Primavera Pro.

El Primavera a la Ciutat, en primer lloc, es compon de Primavera als Clubs, que està portant a diferents sales de la ciutat una variada oferta de concerts nacionals i internacionals d'artistes consolidats com es fa en èpoques anteriors. Paral.elament a aquest, ha arrencat també el Primavera als Bars per dur a locals del centre de la ciutat bandes emergents de forma gratuïta i que durarà fins al 18 de maig amb 15 concerts.

Un any més comptaran amb el Primavera al Parc En la seva sisena edició s'erigeix de nou al Parc de la Ciutadella durant els dies 25 i 26 de maig amb música gratuïta en directe amb bandes com Cayucas, Univers, Mac de Marco, etc. Lloc en el qual també es desenvoluparan algunes de les propostes del Minimúsica.

I és que Minimúsica estigui any compleix el seu setè de col.laboració amb el Primavera Sound. Al Parc del Fòrum continuaran desenvolupant activitats, tallers i concerts en família i per als més petits. Segons els organitzadors la proposta “busca donar resposta a una generació de pares que segueix assistint a festivals i que a més volen estimular els seus fills de forma lúdica, lliure i dinàmica”.

Durant el cap de setmana anterior al festival continuarà la col.laboració amb el festival de cinema documental musical In-Edit que projectarà quatre llargmetratges al cinema Maldà, entre els quals destaca Searching for Sugar man, guanyador d'un Oscar, s'afegeix a la parell La Virreina Centre de la Imatge que del 22 maig al 29 de setembre oferirà la mostra This Is Not a Love Song - Cruïlla de camins entre la videocreació i música pop, un repàs d'aquesta cruïlla des de mitjans del segle XX fins a l'actualitat.

Al recinte al costat del mar s'ubicarà la Fira Discogràfica, que s'ha convertit en un espai de trobada per a segells independents, el públic i la premsa. En aquest onzè any la protagonista serà Rough Tarda, cadena de botigues musicals i prestigiosa discogràfica del Regne Unit. Al costat mateix hi haurà la Fira Flatstock, una fira itinerant on poder comprar pòsters de concerts entesos com a obres artístiques.

Finalment -ubicat a l'Hotel Diagonal Zero i destinat a la indústria musical- el Primavera Pro és una trobada de referència a Europa que aquest any ha augmentat un 22% la participació de professionals de tot el globus. Amb temes com El paper de l'artista en la societat, Els festivals i els grans esdeveniments i Les noves vies de promoció i finançament es desenvoluparan més de 40 presentacions, conferències i taules rodones. Així mateix oferiran petites consultories a la gent del sector, mentre que s'ha fomentat la participació associativa i la presència de Llatinoamèrica, tenint a l'Argentina com a convidada especial.

En una línia politicoadministrativa

En la roda de presentació, després de la explicació de Guijarro, va prendre la paraula el també director del Primavera Sound, Pau Soler, qui ha demanat als polítics que lluitin per reduir un IVA que està suposant un problema al públic per l'augment substancial del preu de l'entrada, així com, d'altra banda, perjudica seriosament la organització de l'esdeveniment a l'hora de contractar artistes. Soler va afegir l'augment com “una proposta inviable i que no surt a compte”.

En un segon lloc, el director ha demanat a l'Ajuntament que es mantinguin els espais del festival ja que actualment tenen problemes amb l'Auditori de Barcelona. Aquest recinte no es compromet amb l'organització del festival abans de sis mesos, el que els suposa complicacions en la gestió i previsió d'un programa vast i complex, ja de manera més general i mirant al futur, Soler va apuntar que s'ha de buscar un model que permeti tenir un horitzó més llunyà i que asseguri els espais per al festival a major termini.

Arribat el seu torn, el conseller de Cultura va considerar l'IVA absolutament “desproporcionat i una catàstrofe” i ha afirmat que “el 2013 aquesta via de finançament de l'Estat aportarà molt menys”. Mascarell va voler fer palès que el Primavera Sound és un èxit que es consolida any rere any: “Els organitzadors són la millor expressió de com s'han de fer les coses en la cultura” i ha afegit que “el festival és un model de qualitat en el àmbit musical i una gran ajuda als músics emergents del país ”. Entre les felicitacions assenyalar la capacitat de trencar fronteres entre la música i altres disciplines les en el festival, “posant en contacte iniciatives i canalitzant processos culturals i l'aportació a l'ocupació, a la marca Barcelona i Catalunya ia la seva aportació de quota turística a la ciutat ”.

No va ser molt diferent l'opinió de l'alcalde de Barcelona. Xavier Trias va seguir en la línia reconeixent que el Primavera “és una aposta molt forta que ha demostrat ser un model d'èxit, tant per l'empenta que es dóna a la música emergent com a model cultural per a la ciutat”. I sobre l'IVA, l'alcalde apunta que “Montoro s'ha equivocat ja que si ho baixessin hauria una major recaptació. A més la cultura no és només economia o divertiment, sinó que és una cosa que fa la nostra identitat, és turisme i llocs de treball ”. Per finalitzar, Trias tampoc es va oblidar de comprometre a intervenir, en la mesura del possible, amb l'empresa que té l'explotació de l'Auditori i agilitzar les negociacions amb els organitzadors del Primavera Sound.

Sobre este blog

El Diari de la Cultura forma parte de un proyecto de periodismo independiente y crítico comprometido con las expresions más avanzadas del teatro, la música, la literatura y el cine. Si quieres participar ponte en contacto con nosotros en  fundacio@catalunyaplural.cat.

Llegir el Diari de la Cultura en català.

Etiquetas
stats