Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

El 78% de les famílies que acudeixen a la Creu Roja no poden cobrir les necessitats d'escolarització dels seus fills

Un estudi de l’Observatori de la Vulnerabilitat, centrat en els efectes de la crisi sobre la infància, mostra com creix el nombre de famílies que tenen problemes per pagar el menjador escolar. (Foto: Creu Roja)

Pau Rodríguez

Barcelona —

Gairebé vuit de cada deu famílies usuàries de la Creu Roja tenen problemes per fer front a les despeses d’escolarització dels seus fills. Els 510 euros de mitjana que costa l’educació d’un infant en una escola pública cada inici de curs segons l’Organització de Consumidors i Usuaris –llibres de text, material escolar, servei de menjador...– és massa per unes famílies, en la meitat dels casos, ingressen menys de 550 euros al mes i que sovint tenen més d’un menor a càrrec. Aquestes són algunes de les conclusions del quart estudi de l’Observatori de la Vulnerabilitat de la Creu Roja, L’impacte de la crisi en la infància i en l’entorn familiar, un informe basat en les 737 famílies que s’han acollit a programes d’ajudes a la infància de la Creu Roja.

El 60% de les famílies en risc d’exclusió social no poden procurar el material escolar adient als seus fills; al 26,7% els passa el mateix amb el vestuari, que costa entre 100 i 300 euros; el 43,3% dels pares i mares no poden pagar activitats extraescolars, i el 32% té problemes per fer front a les quotes de l’AMPA. “Tot això afecta d’alguna manera al rendiment i als resultats dels infants, però sobretot incideix en l’àmbit relacional i emocional dels nens i nenes”, expressa Anna Sabaté, referent de l’Observatori de la Vulnerabilitat. Per revertir la situació, al setembre l’entitat repartir ajudes a més de 3.000 infants, però una de les despeses familiars que més els preocupa, segons Sabaté, és l’alimentació. De les famílies amb què tracten, el 68% no poden fer front al cost del servei de menjador, independentment de si reben ajudes de la Generalitat –que acostumen a suposar tres euros dels sis que costa el menú. El percentatge que suposen aquestes famílies ha crescut un 13% des de l’estiu del 2011.

Però la manca d’accés al servei de menjador no és el principal escull a què s’ha d’enfrontar la majoria de famílies que acudeixen regularment a la Creu Roja. Tal com recull l’informe de l’Observatori, més enllà de l’àmbit escolar, el 70% de les famílies que atenen asseguren que tenen “dificultats” per procurar una alimentació saludable als seus fills, un fet que, segons Anna Sabaté, té a veure sobretot amb l’accés als productes frescos, inabastables tenint en compte que en el 75% de les famílies enquestades pare i mare estan a l’atur. “Una de cada tres persones que reben ajuda alimentària i bàsica de la Creu Roja actualment són infants”, recorda el president de l’entitat a Cataluya, Josep Marquès. L'alimentació infantil s'ha convertit en una de les prioritats d'actuació de la Creu Roja, que fa uns mesos ja va engegar, juntament amb Càritas, un projecte per repartir beques menjador a un total de 500 infants, atès que la Generalitat actualment no cobreix la demanda.

Sobre este blog

Este blog recoge la primera etapa de El Diari de l'Educació, ahora un medio con identidad propia, que forma parte de un proyecto de periodismo independiente comprometido en la defensa del Estado del bienestar.

Visita El Diari de l'Educació

También puedes leer algunas de las noticias de El Diari de l'Educació en castellano

stats