Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Els farmacèutics clamen contra els impagaments de la Generalitat

Una pancarta de la manifestació dels farmacèutics a Barcelona / CARMEN SECANELLA

Benoît Cros

Les bates blanques han tornat a ocupar la plaça Sant Jaume de Barcelona, ​​però en lloc d'infermeres i metges, avui han estat els farmacèutics els que han expressat el seu descontentament pels reiterats impagaments per part del Govern català. L'administració no paga des de fa quatre mesos els medicaments que les farmàcies compren i subministren als seus clients, tot i el concert signat el 2010 que obliga la Generalitat a pagar en 35 dies. El conseller de Salut, Boi Ruiz, va anunciar la setmana passada el pagament del 30% de l'import corresponent al mes de gener. Quant als diners de novembre i desembre encara està pendent de pagament. Ruiz va prometre solucionar-ho a través d'un préstec de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) però no ha concretat cap data. En total, el Govern deu encara 270 milions d'euros a les farmàcies. 13 d'elles han hagut de tancar provisionalment per les dificultats financeres.

Tot i no ser habituats a aquest tipus de manifestacions, els farmacèutics s'han fet sentir amb xiulets i crits. “Volem dispensar però no podem pagar”, “els medicaments dels ciutadans en perill” han estat alguns dels lemes de la concentració que ha comptat amb la participació de professionals de diverses localitats catalanes. El Col.legi de Farmacèutics de Tarragona va organitzar el transport dels seus afiliats en dos autobusos.

Gerard Adell, titular d'una oficina de farmàcia a Sant Andreu de la Barca, va fer el viatge a Barcelona amb els seus tres empleats. “Si no paguéssim de la nostra butxaca, els clients no podrien tenir ni aspirina” diu. “De moment, faig front a les despeses gràcies a crèdits i hipoteques, fins i tot he hagut de vendre una casa”, explica. Agraeix però la “bona voluntat” per part dels distribuïdors, que li estan donant facilitats per complir amb els pagaments.

Santi Rigol, de Piera, es diu “indignat” pels impagaments de l'administració: “Que els polítics es posin al nostre lloc, que se sacrifiquin 3 o 4 mesos de sou, a veure com els hi va!”

El president del Consell de Col.legis Farmacèutics de Catalunya, Jordi de Dalmases, s'ha mostrat “satisfet” per la participació dels professionals però ha reiterat el seu descontentament pels impagaments del tripartit. “Tothom mostra la seva bona voluntat però el que hi ha d'haver són fets”, diu. Mentre que el conseller de Salut afirma que aquesta situació es deu a uns impagaments del Govern central, De Dalmases rebutja aquesta explicació: “Qui han de respondre d'aquesta situació són els nostres representants que han estat elegits, per tant és a ells a qui toca donar una solució”.

La concentració ha permès també fer una altra de les mesures de pressió escollides pels farmacèutics: la recollida de signatures de ciutadans per portar-les al Parlament. El col.lectiu també té pendent una altra acció: la reclamació judicial dels interessos dels impagaments.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats