Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Los aliados dejan de señalar a Netanyahu por Gaza pero temen su respuesta a Irán
El PP reduce dos puntos su ventaja sobre el PSOE desde enero y Vox adelanta a Sumar
Opinión - El oasis habita hoy en Euskadi. Por Esther Palomera
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La Generalitat va modificar dades de les llistes d'espera dels hospitals per ocultar un empitjorament

El conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, en una imatge d'arxiu (Edu Bayer)

Benoît Cros

La conselleria de Salut de la Generalitat de Catalunya, dirigida per Boi Ruiz, va publicar a principis d'aquest mes unes dades que mostraven una reducció del 16% del temps mitjà d'espera per a operacions quirúrgiques el 2012 respecte a l'any anterior. Tanmateix, les xifres en què es basava el conseller eren errònies. El temps mitjà d'espera no es va reduir, sinó que va augmentar en realitat un 1%.

La trampa va passar desapercebuda fins fa uns dies, quan la Plataforma d'Afectats per les Retallades Sanitàries (PARS) es va adonar de la incoherència de les dades i ho va denunciar. Aquest fet es demostra fàcilment, ja que les xifres són públiques. El càlcul de l'evolució del temps d'espera entre desembre de 2011 i desembre del 2012 que va presentar Ruiz es basava en dades diferents a les de la memòria del Servei Català de la Salut (CatSalut) de 2011. El departament de Salut va afirmar que els pacients havien d'esperar 5,48 mesos per ser operats el 2011, quan en realitat van haver d'esperar 4,57 mesos de mitjana. El 2012, aquesta mitjana es va elevar a 4,61. El temps d'espera va augmentar per a la majoria d'operacions, excepte cataractes, galindons, artroscòpies i pròtesis de maluc o genoll. L'empitjorament va ser particularment patent en el cas de la colecistectomia (l'extirpació de la vesícula biliar), atès que el seu temps d'espera per entrar a quiròfan ha augmentat en realitat un 28% respecte a 2011, i en el de les hèrnies, que s'ha incrementat un 12%.

Pel que fa a les operacions de pròtesis de genoll, la Generalitat segueix incomplint la normativa estatal que estableix en 6 mesos el límit màxim d'espera per a determinats tipus d'intervencions, encara que en aquest cas sí que s'ha experimentat una millora (una reducció del 9% del temps d'espera).

La PARS denuncia també que no hi ha dades generals del nombre de persones operades després del límit de sis mesos. “Que la mitjana sigui inferior a 6 mesos (4,61) no vol dir que tots els pacients siguin operats dins d'aquest període de temps”, remarca un membre de la PARS. “Aquesta garantia temporal és un dret individual dels pacients, no del 'mitjana'”, afegeix.

Si s'analitza les dades dels anys anteriors, es constata que l'augment del temps mitjà d'espera ha estat continu des que Artur Mas va assumir la presidència de la Generalitat el desembre del 2010. El 2011, els pacients van haver d'esperar 4,57 mesos abans de ser operats davant els 4,11 de l'any anterior. Dit d'una altra manera, l'augment del temps d'espera durant els dos anys de govern convergent va ser del 12%.

Aquest diari es va posar en contacte amb el departament de Salut per aclarir els fets però a l'hora de la publicació d'aquest article encara no n'ha obtingut cap resposta.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats