Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Constitucional suspèn provisionalment la declaració de sobirania del Parlament

La declaració impugnada la va aprovar el Parlament de Catalunya el passat 23 de gener.

EFE

Madrid —

El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit la impugnació del Govern central contra l'acord del Parlament català del passat 23 de gener, en què defensava que Catalunya és “subjecte jurídic i polític sobirà”, i l'ha suspès provisionalment. La impugnació implica la suspensió temporal de l'acord durant cinc mesos mentre l'alt tribunal no decideixi sobre el fons de l'assumpte. La Constitució obliga el TC a que, en admetre a tràmit el recurs, adopti també la suspensió temporal.

Serà la primera vegada en democràcia que el TC suspèn un acord, la denominada declaració de sobirania, d'un parlament autonòmic, perquè encara que el precedent més proper és el que va passar amb el Pla Ibarretxe, la situació no és la mateixa. Així, les fonts jurídiques consultades per Efe no coincideixen a interpretar quin podria ser l'efecte pràctic de la suspensió.

El TC va consultar fa dies al Parlament perquè aclarís quin dels dos acords pel dret a decidir que ha adoptat en els últims mesos, el primer al gener i el segon al març, és vàlid. El segon acord, a proposta del PSC, advocava per obrir un diàleg amb el Govern. El Parlament va respondre que tots dos són vàlids, és a dir, que el segon no anul·la el primer, el impugnat pel Govern central.

El Parlament va dictar la declaració en qüestió el passat 23 de gener, amb l'aval de CiU, ERC, ICV-EUiA i un dels diputats de la CUP, però sense el suport del PSC, que va votar en contra. En aquesta primera declaració, el Parlament defensava que Catalunya és “subjecte jurídic i polític sobirà”, i va comptar llavors amb el suport del 63% de diputats de la Cambra catalana, enfront del 77% de la segona resolució sobiranista.

Al cap d'un mes, el 13 de març, la mateixa càmera, aquest cop a proposta dels socialistes, va aprovar per una àmplia majoria -més de dos terços (104 vots)- una resolució en què es va instar al Govern de la Generalitat a “iniciar un diàleg” amb el Govern de l'Estat per celebrar una consulta d'autodeterminació.

El TC podria podria decidir aquest dimecres donar un termini de deu dies a les parts perquè formulin al · legacions. En qualsevol cas, ara s'obre un període de cinc mesos durant el qual el TC haurà de prendre una decisió al respecte.

Etiquetas
stats