Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Montoro adverteix Artur Mas que “no és negociable” un dèficit superior al 2 per cent

El ministre Montoro amb l'executiva del PP català / Europa Press

EFE

Barcelona —

0

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, ha assegurat avui que “no és negociable” una xifra de dèficit públic per a Catalunya que sigui superior al del tancament de l'exercici de 2012, que ell situa en el 2%, malgrat que la Generalitat reclama un objectiu mínim del 2,1%.

“El punt de partida és baixar del 2% clarament. Si no, estaríem fent un flac favor (a Catalunya)”, ha subratllat Montoro, en declaracions als periodistes, després de participar a Barcelona en una reunió de la Junta Directiva del PPC.

La reclamació del 2,1% com a mínim que ha posat sobre la taula el president de la Generalitat, Artur Mas, no és més que “una petició d'inici de negociació” per Montoro, que ha descartat que el Govern espanyol consideri en aquests moments aquesta possibilitat.

Després de donar per fet que “formalment” Catalunya tancarà 2012 amb un 2% de dèficit públic, ha advertit que qualsevol objectiu per sobre d'aquest “entorpiria” el camí que ha de seguir aquesta comunitat per tornar a tenir accés als mercats financers, pas que veu indispensable per iniciar la recuperació econòmica.

“Hem de guanyar credibilitat, sobretot les administracions com la Generalitat que no tenen accés directe als mercats. Si (Catalunya) tingués un objectiu de dèficit per a aquest any més gran que per al 2012, estaríem retrocedint. No és negociable que el dèficit públic sigui superior al que es va tancar l'any anterior”, ha insistit.

El ministre, que ahir es va reunir a Barcelona amb el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha lamentat que a Catalunya s'hagin creat “expectatives massa altes”.

A la reunió, que es va dur a terme el mateix dia en què Mariano Rajoy i Artur Mas van tenir també una conversa, els responsables de les finances dels governs espanyol i català no van treure a la llum xifres concretes, segons el ministre.

Montoro, que ha insistit que el Govern està disposat a negociar un dèficit asimètric per a les autonomies, ha avançat que veu amb millors ulls la proposta sobre el dèficit formulada pel PP català.

“El Govern atendrà i escoltarà els plantejaments del PP català”, ha dit, en referència a la proposta de la presidenta dels populars catalans, Alicia Sánchez-Camacho, que el dèficit se situï en una forquilla entre el 1,5% i el 1,8%.

De moment, l'objectiu de dèficit per al 2013 continua sent el 1,2% per al conjunt de les comunitats autònomes, a l'espera que el pròxim juny es prengui una decisió definitiva sobre la modulació d'aquesta xifra per a cadascuna de les autonomies.

Montoro s'ha mostrat optimista respecte a les perspectives de sortida de la crisi econòmica i ha assenyalat que “estem encarant la sortida de la crisi”.

“L'estiu passat Espanya estava a punt del col.lapse financer i ara estem encarant la sortida de la crisi”, ha dit.

Preguntat per les declaracions d'Artur Mas en què demanava coratge polític per reclamar al Govern el 2,1%, Montoro ha assenyalat que “l'única empenta polític que cal tenir és la d'acabar amb la crisi”, per al que creu necessari sanejar els comptes públics “com més aviat”.

La presidenta del PP català, que ha acompanyat a Montoro en la seva declaració davant els periodistes, ha reclamat a Mas que porti a terme les reformes pendents a Catalunya i que no dilati més la presentació dels comptes públics per al 2013 amb l '“excusa” del dèficit.

Etiquetas
stats