Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas reuneix els partits i el món local per abordar la consulta sobiranista

Mas reuneix a partits i institucions per a abordar la consulta soberanista

EFE

Barcelona —

Els líders dels partits que donen suport a la consulta sobiranista, els presidents de les diputacions catalanes i alcaldes de diverses localitats acudeixen aquest dilluns a la convocatòria del president de la Generalitat, Artur Mas, per abordar la celebració del referèndum. Aquesta primera cimera sobre el dret a decidir començarà a les 18.00 hores al Palau de la Generalitat i comptarà amb la presència dels dirigents de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP. Només s'absentaran els representants del PPC i Ciutadans.

En el cas dels que han confirmat assistència, alguns ho han fet amb algunes reserves, com és el cas del PSC, que assisteix “per cortesia” institucional, encara que s'ho pren “amb molta cautela”, mentre que la CUP hi assisteix, segons han indicat, “per escoltar”.

En declaracions als periodistes el dissabte, el primer secretari del PSC, Pere Navarro, va defensar la viabilitat i la serietat de la seva proposta de reforma de la Constitució davant de les “proclames” d'altres partits, i va reivindicar la conveniència de reconèixer la singularitat d' Catalunya en la Constitució. Divendres, el PSC va donar a conèixer una proposta de reforma de la Carta Magna des d'una òptica federal en la que advoca perquè la Constitució reconegui la “singularitat” d'algunes comunitats i permeti explícitament convocar referèndums o consultes “de caràcter territorialitzat”.

Per la seva banda, la presidenta del PP català, Alícia Sánchez-Camacho, ha acusat el diumenge Navarro de deixar-se “utilitzar” per Artur Mas i d'“aplanar el camí cap a la independència i cap a la ruptura” que pretén el president català. Un dia abans de la cimera pel dret a decidir, la dirigent del PPC ha censurat tant Mas com Navarro i ha considerat que aquesta trobada no serà més que una “foto” per fer “autobombo” del president català que, segons el seu parer, impulsa convocatòries d'aquest tipus per camuflar la seva acció de govern.

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, que també va intervenir ahir, va destacar per la seva banda la importància que “la majoria de les formacions polítiques” participin en la cita d'avui i ha subratllat que el PP s'ha quedat “fora de la línia divisòria entre els que volen canviar les coses i els que no”.

Així mateix, el secretari d'Organització de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), Josep Rull, va assegurar, en una entrevista amb Efe, que el seu partit vol facilitar que el PSC se senti “còmode” en el procés de la consulta d'autodeterminació i ha remarcat que es farà el possible perquè li sigui difícil al PSC “despenjar-se”.

A la reunió d'avui hi seran presents els representants de les quatre diputacions, les entitats municipalistes i l'alcalde de Barcelona, ​​Xavier Trias, així com altres regidors. Per part del Govern, hi participaran, a més del president, la vicepresidenta i titular del Departament de Governació i Relacions Institucionals, Joana Ortega, i el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

La reunió, que és l'embrió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, la plataforma que ha de unir institucions públiques, partits polítics i entitats econòmiques i socials proconsulta per preparar el procés, se celebra a la mateixa setmana en què el Parlament aprovarà la creació d'una comissió sobre el dret a decidir.

Etiquetas
stats