Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Perdre un ull per una bala de goma és un “risc permès de l'activitat policial”, segons l'Audiència de Barcelona

Òscar Alpuente va perdre un ull el 2009 després d'una intervenció dels antidisturbis dels Mossos

Oriol Solé Altimira

Les mutilacions provocades per les bales de goma a Catalunya han arribat al banc  dels acusats, però segueixen sense comportar condemnes judicials per als Mossos d'Esquadra. Com ja va passar en el cas d'Ester Quintana, l'agent antiavalots acusat de rebentar l'ull al jove Òscar Alpuente ha estat absolt. El tribunal de la secció 10 de l'Audiència de Barcelona no ha pogut determinar que el policia acusat fos l'autor del tret que va deixar sense ull a Alpuente, pel que ha procedit a exculpar-lo.

En ambdós casos la justícia ha considerat provat que el causant de les lesions de Quintana i Alpuente va ser un projectil policial, però no ha pogut anar més enllà i sentenciar quin agent dels Mossos d'Esquadra va disparar. La sentència, avançada per El Periódico de Catalunya i a la qual ha accedit aquest diari, recull que una bala de goma “després de seguir una trajectòria que no consta” va aconseguir el jove.

Segons el tribunal, la lesió d'Alpuente es va produir “pel rebot” d'una bala de goma contra el terra. “En qualsevol cas –conclouen els magistrats– les lesions es van produir de circumstàncies del tret alienes a la voluntat del policia escopeter que va disparar”.

En aquest sentit, el tribunal considera que l'actuació de l'acusat es va ajustar al reglament i que la mutilació d'Alpuente “se situa dins de l'esfera de risc permès de l'activitat policial”, és a dir, fora del risc castigable penalment. No obstant això, deixa oberta la porta al fet que el jove reclami una indemnització per la via civil.

El tribunal dóna credibilitat a la versió que tant el mosso acusat com altres agents antiavalots van donar durant el judici i menysprea el relat de fets d'Alpuente i els seus amics. Així, els jutges consideren provat que els agents antiavalots van disparar salves (trets sense projectil) i bales de goma a la zona on Alpuente va perdre un ull a causa dels disturbis que, segons els Mossos, s'estaven produint en aquell moment a la confluència entre el Passeig de Gràcia i el carrer Diputació. L'acusat va reconèixer en el judici que va disparar una bala de goma però que no va ser “l'únic” agent que ho va fer.

Per contra, el jove i els seus amics, que tornaven de la celebració del triplet aconseguit en 2009 pel F.C. Barcelona a la plaça de Catalunya, van assegurar que no hi havia cap altercat. Alpuente demanava tres anys de presó per a l'agent i una indemnització de 180.000 euros. La Fiscalia no va sol·licitar cap pena perquè va considerar que la lesió que va patir Alpuente va ser fortuïta i d'autor desconegut, tal com han sentenciat els jutges.

Etiquetas
stats