Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

Artur Mas assenyala que les armes de Catalunya són “la democràcia, els vots i la mobilització”

Mas, a l'esquerra, amb l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, al centre, i el president de la diputació, Joan Reñé

EUROPA PRESS / CatalunyaPlural

LLEIDA —

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha destacat aquest dissabte a la Seu Vella de Lleida durant la inauguració del Tricentenari de la fi de la Guerra de Successió, que mentre “les armes de llavors van ser les baionetes i els fusells, les de ara són la democràcia, els vots i la mobilització”.

En un acte solemne a Lleida, la primera ciutat catalana que va caure a mans de les tropes de Felip V, Mas ha assegurat que els herois de 1714 han de ser la inspiració dels ciutadans catalans per recuperar la sobirania de Catalunya, amb una vocació “profundament europea”.

“Defensaven llavors els herois de 1714 l'autogovern de Catalunya i la voluntat de governar-se, i avui els catalans de manera molt majoritària defensen també la seva voluntat inequívoca de governar-se a si mateixos”, ha recalcat.

El president català ha assenyalat que Catalunya “vol projectar-se i situar-se al món ; vol ser coneguda i reconeguda”.

A més, ha assenyalat que la Catalunya que majoritàriament reclama el referèndum per decidir el seu futur té un 70% de població que ha nascut fora o té pares immigrants, el que mostra la integració del poble català.

Mas ha afirmat que amb la celebració del Tricentenari, Catalunya defensa la dignitat d'un poble que “ha sabut sobreviure desafiant a estats poderosos, molt poderosos”.

SEU VELLA

Mas ha pronunciat el seu discurs després el de l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que ha recordat que la Seu Vella aspira a ser Patrimoni de la Humanitat pels valors de pau i diàleg, que en la seva opinió són imprescindibles en moments com els actuals, “il·lusionants per a la ciutat i per al país”.

Ros ha reclamat que les eines per decidir el futur han de ser “la democràcia, el diàleg, el pacte i la concòrdia”.

A la inauguració del Tricentenari ha assistit bona part de l'equip de govern de Mas i diputats de CiU i ERC , entre ells el líder republicà Oriol Junqueras i el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, a més dels cònsols honoraris de Lituània i Àustria.

L'actriu Montse Carullla ha llegit el manifest del Tricentenari , sota el lema 'Érem, som i serem', que ha destacat que “la història convoca Catalunya” a demanar la paraula i explicar el que és.

El Cor de Cambra de Lleida, el Cor Vivaldi, l'Orquestra de Cambra de música antiga 'Vespres d'Arnadí' i els actors Sílvia Bel i Jordi Boixaderas, entre altres, han participat en la inauguració, que ha finalitzat amb el cant d'Els Segadors.

Durant tot l'any es faran congressos i conferències, hi haurà reflexions sobre l'economia catalana, s'organitzaran actes en set grans capitals internacionals i a la muntanya de Montserrat es plantarà l'Arbre del Tricentenari, un roure simbòlic. Així mateix, el 10 de desembre del 2014 tots els centres educatius viuran una jornada sobre llibertats i drets humans, en què es faran volar estels, en record de la prohibició que poguessin fer volar aquests artefactes per part del governador militar de Barcelona.

Etiquetas
stats