Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dos jutjats de Barcelona eliminen “restriccions” als CIE per lletrats i ONG

Col·lectius del barri del Poblenou protesten al CIE de la Zona Franca per demanar la posada en llibertat de dos veïns / João França

Europa Press

Barcelona —

Els Jutjats d'Instrucció 1 i 30 de Barcelona han acordat una sèrie de mesures perquè les Organitzacions No Governamentals (ONG) puguin accedir als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE) “sense restriccions”, i per garantir l'assistència lletrada dels interns.

Segons la interlocutòria remesa pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), les ONG SOS Racisme i Fundació Migra Studium, i els advocats Andrés García i Laia Serra, van presentar davant tots dos jutjats dos expedients en què es queixaven de les dificultats per realitzar visites, tot i que tenien designes per escrit de l'intern al seu favor. Els jutjats creuen que “no hi ha justificació legal per limitar el dret de visites de les ONG”, com en l'actualitat succeeix al CIE de la Zona Franca, en què no es permet que aquestes organitzacions puguin tenir entrevistes amb els interns.

Per argumentar-ho, els dos jutjats encarregats del control d'estada d'estrangers s'han remès a la Llei sobre drets i llibertats dels estrangers a Espanya i la seva integració social, que fixa que l'estranger té dret a entrar en contacte amb ONG i altres organismes nacionals i internacionals de protecció d'immigrants.

Els dos jutjats consideren que SOS Racisme i la Fundació Migra Studium tenen “dret” a entrevistar-se amb els interns sense necessitat de designació prèvia, i han establert que podran visitar els interns en condicions molt més favorables. “Tenen dret a aquestes visites tots els dies de l'any en un horari que sigui prou ampli”, que els jutjats han fixat en sis hores diàries -tres al matí i tres a la tarda-, de manera individual o en grups de fins a deu interns, i sense que el director pugui establir limitacions.

Assistència lletrada

Així mateix, els dos jutjats han acordat fomentar l'assistència lletrada als interns, encara que no sigui mitjançant els advocats que en el moment de la detenció els van ser assignats, ja que al CIE de Barcelona es troben ingressats estrangers procedents d'altres comunitats autònomes o províncies catalanes, de manera que els estrangers “no poden ser privats de facto dels seus drets de defensa”.

“El sistema ha de ser canviat”, indiquen en l'acte, de manera que el nou advocat podrà substituir l'inicialment designat -llevat que l'estranger no vulgui-, i ni l'autoritat judicial, ni la direcció del CIE podran valorar aquest fet. Segons l'acte, els lletrats tindran “dret de visita als interns” durant almenys vuit hores al dia, repartides a parts iguals entre matí i tarda, sense perjudici que la direcció del centre pugui establir un horari ampli.

Auto

Etiquetas
stats