Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La CUP presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de Junqueras

La CUP presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos de JxS

elDiario.es Catalunya

La CUP presentarà una esmena a la totalitat al projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya presentat pel Govern pel 2016. Les desavinences amb els comptes que ha desgranat aquesta setmana el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, prendran la forma d'esmena a la totalitat en la propera votació parlamentària. Així ho han decidit en una assemble a Vilassar de Dalt el Consell Polític i el Grup d'Acció Parlamentària de la CUP per 29 vots a favor, 11 en contra i 8 abstencions, a l'espera que Junts pel Sí cedeixi a algunes de les seves demandes.

“La proposta del Govern no inclou cap o gairebé cap de les demandes de la CUP, i per això avui hem decidit que necessitem més temps per negociar una proposta més complerta”, ha argumentat la diputada Eulàlia Reguant, que ha insistit que aquesta decisió és un punt de partida i no un punt i final en la negociació. “Els pressupostos que la CUP podria votar favorablement han de plantejar una desobediència clara i frontal en relació a les imposicions de l'Estat espanyol”, ha concretat Reguant, fent referència, per exemple, a desobeir els topalls del dèficit o la suspensió d'algunes lleis catalanes per part del Tribunal Constitucional.

També espera la CUP més contundència en la revisió de les retallades socials dels últims anys. No consideren suficients uns comptes on les partides de Salut i Educació, els pilars de la despesa social, creixen per sota de la resta. Això tenint en compte que el volum de despesa en aquest àmbit és un 7% inferior al de 2010.

La de la CUP no serà l'única esmena a la totalitat al projecte de pressupostos: tots els grups de l'oposició en tramitaran una.

Les mesures que distancien la CUP de Junts pel Sí

“Complexa” i “apassionant”. Amb aquests adjectius definia Junqueras la negociació que s'obria dimarts amb la CUP per aconseguir el seu suport a un projecte de pressupostos que preveu augmentar en 875 milions la despesa social. Els comptes superen el pla de xoc pactat entre les dues formacions durant la investidura, però encara són lluny de les exigències de la CUP.

El projecte de Junqueras no preveu la “desobediència” reclamada pels anticapitalistes als límits del dèficit fixats pel Ministeri d'Hisenda. Una insubmissió que també voldrien aplicar a alguns dels impostos suspesos pel Constitucional, com el de dipòsits bancaris o el de la producció d'energia d'origen nuclear. Però Economia no els ha inclòs als comptes. Sí que ha incorporat, en canvi, els impostos sobre els pisos buits i sobre les operadores d'internet, també suspesos per l'Alt Tribunal.

Altres desavinences entre els dos grups són el fet que no es modifiqui la fiscalitat per fer-la més progressiva o que no es mencioni la polèmica i històrica privatització d'Aigües Ter-Llobregat.

Etiquetas
stats