eldiario.es

Menú

Condemnen l'amo d'una llibreria neonazi de Barcelona per editar el 'Mein Kampf' de Hitler

El llibreter haurà d'indemnitzar a l'estat de Baviera amb els 67.637 euros que va guanyar editant el llibre de Hitler sense tenir els drets

- PUBLICIDAD -
Material decomisado por los Mossos.

Material decomissat pels Mossos a la llibreria Europa Mossos d'Esquadra

El propietari de la llibreria neonazi Europa de Barcelona (clausurada al juliol de 2016), Pedro Varela, ha estat condemnat a sis mesos de presó per un delicte contra la propietat intel·lectual per haver editat el llibre 'Mein Kampf' del dictador Adolf Hitler sense tenir-ne els drets.

Edita el 'Mein Kampf' (La meva lluita) era delicte fins el 30 d'abril de 2015 perquè els drets pertanyien a l'Estat de Baviera i no van passar a domini públic fins que es van complir els 70 anys de la mort del dictador. No obstant això, la sentència considera provat que Varela va editar i distribuir el llibre des de l'any 2000 "prescindint de la normativa alemanya" que concedia a Baviera l'exclusivitat dels drets d'autor de l'obra.

Així, Varela va publicar fins a deu edicions del 'Mein Kampf' fins el 2008 i es va encarregar de la seva venda i distribució: en total, 4.375 exemplars per un import de 98.264 euros. Va obtenir amb aquestes vendes un benefici de 67.637 euros, quantitat que la sentència l'obliga a pagar a l'estat de Baviera com a indemnització.

La Fiscalia demanava dos anys de presó per a Varela per haver editat el llibre, a més de vendre'l en el seu negoci i distribuir-lo a Espanya i l'estranger. No obstant això, la titular del Jutjat Penal 16 de Barcelona, Sonia Montserrat, ha rebaixat a sis mesos de presó la pena a l'aplicar l'atenuant de diligències indegudes.

I és que malgrat que la denúncia del cònsol alemany a Barcelona es va interposar al gener de 2009, no va ser fins a gener de 2011 que els Mossos van fer entrada i escorcoll a la llibreria neonazi. La investigació es va tancar finalment el 2015 però no es va assenyalar el judici fins al febrer d'aquest any pel "volum existent de casos" que acumula el jutjat, assegura la magistrada en la seva sentència.

D'altra banda, Varela va ser detingut el juliol de l'any passat en el marc d'una operació contra l'odi i la discriminació. Va sortir de presó després de pagar una fiança de 30.000 euros.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha