Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

El Constitucional manté la suspensió del cobrament de l'euro per recepta

Les farmàcies seguiran sense cobrar l'euro per recepta

EFE

0

El Tribunal Constitucional (TC) ha decidit avui mantenir la suspensió cautelar del pagament d'un euro per recepta a Catalunya mentre resol sobre el recurs que el Govern va presentar contra la decisió de la Generalitat de cobrar.

El TC va admetre a tramit el passat mes de gener el recurs, una decisió que, a sol.licitud del Govern central i en aplicació de la Constitució, implicava la suspensió provisional de la mesura en tant es resol el fons de l'assumpte.

La suspensió provisional es va adoptar per un termini de cinc mesos, un termini que s'ha complert ja, pel que el ple de l'alt tribunal havia de decidir avui si mantenia la mesura, i s'ha inclinat per prolongar-la mentre resol sobre el recurs.

La decisió de perllongar la paralització a Catalunya del cobrament d'un euro per recepta podria repetir-se en les pròximes setmanes a Madrid, ja que el TC també va admetre a tràmit un recurs del Govern central en aquest cas.

En la seva decisió d'avui el Constitucional manté també l'aplicació de les taxes judicials imposades pel Govern català i amb què la Generalitat preveia recaptar entre 15 i 20 milions d'euros anuals i contribuir així a augmentar els seus ingressos.

L'Alt Tribunal va admetre a tràmit també el recurs presentat el passat desembre pel Govern espanyol contra aquesta taxa i la va suspendre temporalment, el que ha decidit mantenir ara.

Així, el Tribunal Constitucional manté la suspensió de l'aplicació de l'article 16 de la llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat del 2012, que preveia la creació d'una “taxa per la prestació de serveis personals i materials en l'àmbit de l'Administració de Justícia ”, al costat d'altres taxes, com la imposada sobre estades en establiments turístics.

La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va considerar la suspensió de l'euro per recepta com una cosa “dins de la normalitat constitucional” i del funcionament “normal” de les institucions. “Tots els espanyols, en assumptes essencials, han de ser iguals”, defensava el Govern en el seu recurs.

No obstant això, l'executiu català va informar que l'entrada en vigor de la taxa, fa sis mesos, va suposar una recaptació de 45,7 milions d'euros, segons dades de la Generalitat.

El Govern català comptava amb recaptar 140 milions d'euros, gràcies a aquesta mesura, per a 2013, el que complica l'elaboració dels pressupostos de la Generalitat, segons el càlcul de l'impacte econòmic de l'euro per recepta del conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell .

El portaveu del Govern, Francesc Homs, ha criticat la “obsessió” del Govern central de considerar inconstitucional qualsevol mesura que adopta l'executiu català.

“Estem en un marc d'austeritat i estalvi i resulta que el Govern espanyol impedeix que prenguem decisions que van en la línia de quadrar comptes”, ha lamentat Homs, que també va assegurar que la Generalitat estava aconseguint un estalvi mensual del 20% de la despesa farmacèutica.

Etiquetas
stats