Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Convergència defensa una 'candidatura de país' davant les eleccions que demana ERC

CiU: convocar las elecciones antes del 9N sería desprestigiar la consulta

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

L'alternativa de consulta proposada per Artur Mas va aconseguir mobilitzar ahir a més de dos milions de persones, però el president de la Generalitat no podrà assaborir durant molt de temps haver-se sortit amb la seva, ja que els partits proconsulta -sobretot el que fins ara era el seu soci parlamentari, ERC- ja el pressionen perquè convoqui eleccions anticipades. “No hem de perdre ni un segon més”, ha proclamat la portaveu d'ERC Marta Rovira.

La urgència dels republicans no és compartida per Convergència, encara que del comitè de direcció celebrat avui n'ha sortit un missatge que davant d'un “improbable” referèndum pactat amb l'Estat espanyol, caldrà convocar uns comicis anticipats. Això sí, la batalla de CDC, com ja ha anticipat el seu secretari general, Josep Rull, serà la d'aconseguir una “unitat dels partits” -l'anomenada candidatura de país- que permeti en unes eleccions evitar la caiguda que li donen a CiU les enquestes i mantenir al seu principal actiu, Artur Mas, al capdavant del procés sobiranista.

Aquesta opció política conjunta, que d'entrada no agrada a ERC, s'hauria de materialitzar, segons Rull, amb un programa d'un únic punt, que sigui la proclamació de la independència. El secretari general de Convergència està segur que això permetria recollir “un mandat reconeixible” després dels comicis.

En la concreció de posicionaments polítics que suposa la superació del 9-N, CDC haurà de lidiar també amb Unió Democràtica, que ha deixat clar aquest dilluns que convocar unes eleccions anticipades seria un error. “No és el moment d'unes eleccions, és el moment de governar”, ha afirmat contundent el líder d'UDC Ramon Espadaler. Els socis de convergència centren el seu discurs en la necessitat de “negociar un pacte polític que permeti una consulta legal”.

La pressió d'ERC amb els pressupostos

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat aquest dilluns que després del procés participatiu del 9-N és necessari convocar unes “eleccions constituents” per després formar un govern de concentració independentista.

La principal arma de pressió d'ERC sobre el Govern és la seva condició de soci principal de l'executiu durant els dos últims anys, un pacte supeditat a la celebració de la consulta i que es va trencar des que Mas va renunciar a seguir endavant amb la consulta pactada per tots els partits i convocada per decret.

La pressió d'ERC es podria centrar en l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2015, que Mas vol portar al Parlament abans que acabi l'actual curs. La formació independenista ja ha deixat clar en més d'una ocasió que aposta per una pròrroga dels comptes -amb una esmena que permeti recuperar la paga doble dels funcionaris- sempre que la Generalitat hagi posat data prèviament a uns comicis anticipats.

ICV-EUiA: “Guanyar la consulta i guanyar a Mas”

Per la seva banda, ICV-EUiA ha optat avui per rebaixar la pressió sobre les eleccions i interpel·lar a les formacions de la resta de l'Estat. El seu coordinador nacional d'ICV Joan Herrera ha constatat que amb el 9-N els catalans s'han carregat de “raons” per celebrar un referèndum vinculant sobre el seu futur polític, i ha reclamat a l'Estat “política en majúscules” davant la mobilització “més massiva de la història”. Els dos líders d'ICV han considerat que s'ha fet “un pas endavant” per poder celebrar una consulta vinculant amb un mandat democràtic, i en aquest sentit, han reclamat al Govern del PP, però també al PSOE, que responsan “forma democràtica” a les reivindicacions catalanes.

També han deixat clar els ecosocialistes que un cop deixat enrere el 9-N sortiran a l'ofensiva en els terrenys “nacional, social i democràtic i en la lluita contra la corrupció”. “Estem compromesos a guanyar la consulta ia guanyar a Mas”, han proclamat, “un canvi radical en les polítiques d'Artur Ma per fer un país just, net i lliure”.

Etiquetas
stats