Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Dificultats en l'escorcoll relacionat amb Oleguer Pujol per l'absència del policia destinat a l'Haia

Jorge Fernández Díaz, Ignacio Cosidó i el comissari Eugenio Pino 'passen revista'

Pedro Águeda

Els policies de la UDEF i fiscals d'Anticorrupció que investiguen al clan Pujol s'han trobat en els últims dies amb un obstacle inesperat. Les seves indagacions van superar aquest dijous un punt d'inflexió amb l'escorcoll d'una empresa a l'Haia, clau en la troca societària que hauria utilitzat Oleguer per fer perdre el rastre dels diners de la corrupció. Els investigadors, però, han hagut de treballar a Holanda sense l'ajuda del màxim responsable del Ministeri de l'Interior espanyol en aquest país, la figura encarregada de mantenir un contacte permanent amb les Forces de Seguretat holandeses.

L'inspector en cap José Ángel Fuentes Gago va ser designat agregat d'Interior d'Espanya als Països Baixos el passat 15 de juny, però unes setmanes després ja estava de nou treballant en la destinació anterior, la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia Nacional. Fonts del cas asseguren a eldiario.es que l'execució de la comissió rogatòria ha sortit endavant per la feina de la resta del personal de l'Ambaixada, però que les relacions amb la Policia holandesa han estat “més difícils” sense la figura de l'agregat d'Interior. Aquesta redacció ha intentat demanar la versió de la Direcció General de la Policia, però no ha obtingut resposta.

El retorn a Espanya l'inspector en cap José Ángel Fuentes Gago no ha suposat la seva renúncia a la destinació a l'Haia, una de les més desitjades en el si de la Policia Nacional per la seva alta remuneració, 10.000 euros bruts al mes. Aquests sous depenen de les actualitzacions que el Ministeri d'Hisenda fa anualment del Reial Decret 6/1995, basades en el nivell de vida del país.

Des del seu retorn, l'inspector en cap segueix cobrant els emoluments com a agregat d'Interior a l'Haia, als que suma ara les dietes per treballar en comissió de servei. Aquesta és la figura reservada per a destinar a policies de manera temporal en destinacions diferents a aquelles en les quals l'agent té la seva plaça, per raó de les necessitats operatives, i que pot obligar a treballar lluny del lloc de residència.

La recuperació immediata de Fuentes Gago per la Direcció Adjunta Operativa (DAO) de la Policia és decisió del seu titular, el comissari Eugenio Pino, número dos del cos i que ha fet Fuentes Gago un dels seus principals col·laboradors. Pino és el responsable de crear al si de la DAO, una mena de 'petit CNI', dedicat a tasques no assignades a la Policia i que ha dirigit o la major part dels seus esforços a maniobrar contra el sobiranisme català.

Per què va ser enviat l'inspector en cap a l'Haia si tan necessari era a Madrid? Fonts sindicals expliquen que per assegurar-se la plaça a Holanda era necessari entrar en una convocatòria abans que acabés la legislatura, ja que un eventual canvi de Govern arruïnaria les seves possibilitats. Els governs del Partit Popular i PSOE han vingut utilitzant les destinacions en ambaixades com a recompenses a policies afins pels alts sous que comporten. Passi el que passi en els comicis de diumenge que, Fuentes Gago té assegurats els propers anys en una destinació cotitzada.

La figura de Fuentes Gago va saltar als mitjans quan els seus superiors li van encarregar investigar al comissari José Manuel Villarejo. L'inspector en cap va rebre l'encàrrec tot i que treballa a la DAO al costat del investigat, que és superior seu. El Ministeri de l'Interior va decidir defensar des d'un principi a Villarejo, però es va veure obligat a ordenar diligències internes quan El País va revelar que amassa una fortuna de 16 milions d'euros i posseeix 12 societats.

Abans, el comissari Villarejo s'havia erigit en protagonista de la renúncia a la política del llavors president de la Comunitat de Madrid, Ignacio González. Una trobada seva amb el polític va ser gravada i difosa a diversos mitjans de comunicació. Segons el comissari, González li va demanar que tapés la investigació sobre l'origen del seu àtic de luxe. Per al polític es va tractar d'un intent de xantatge per part del policia.

Fuentes Gago va tancar les dues investigacions sense trobar cap indici d'irregularitat en la conducta del comissari Villarejo, condecorat amb una medalla pensionada per la seva participació en les esmentades maniobres policials contra el procés independentista. Les seves activitats privades eren totalment compatibles amb el seu càrrec de càrrec de comissari de Policia destinat a la cúpula, va concloure l'inspector en cap. Per Fuentes Gago, tampoc hi havia res reprotxable al comissari en relació amb la difusió als mitjans de la gravació a Ignacio González.

Es dóna la circumstància que l'esposa de Fuentes Gago va ser destinada a l'Europol, com a oficial d'enllaç, quan el seu marit ja treballava a les ordres directes del número dos de la Policia. L'oficina d'Europol també està a l'Haia i el sou és gairebé el mateix que el del seu marit. Entre tots dos ingressen 240.000 euros bruts a l'any. Durant la seva etapa al costat del director adjunt, Fuentes Gago ha estat condecorat amb una medalla vermella al mèrit, que implica un suplement vitalici del 10%.

Etiquetas
stats