Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El CGJP permet a l'exdirector d'Antifrau tornar a ser jutge d'acord amb la llei

Daniel de Alfonso en la seva compareixença al Parlament

elDiario.es Catalunya

La comissió permanent del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), l'òrgan de govern dels jutges, ha acordat aquest dijous el retorn a la carrera judicial de l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, cessat pel Parlament per les seves converses en què conspirava contra polítics independentistes amb el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz. Així, De Alfonso tornarà a l'Audiència de Barcelona, on duia a terme la seva tasca com a magistrat en la secció setena abans de demanar una excedència per ser director d'Antifrau el 2011.

A més de parlar d'investigacions “dèbils” contra polítics independentistes com el líder d'ERC, Oriol Junqueras, en les seves gravacions De Alfonso es presenta davant Fernández Díaz com “un caporal més del teu cos nacional”. Per tot això el Parlament va cessar De Alfonso set dies després que Público revelés les seves converses, amb el suport de tots els grups excepte el PP.

El CGPJ no podia fer una altra cosa que tornar la seva plaça de jutge a Daniel de Alfonso. La Llei orgànica del poder judicial (LOPJ) assegura a aquest magistrat en excedència la reserva de plaça a l'Audiència Provincial de Barcelona i no preveu suspensions si no existeix contra ell una ordre d'ingrés a presó preventiva o causa en fase de processament. Les investigacions contra De Alfonso es troben encara molt lluny d'aquests dos supòsits.

De Alfonso tenia reservada plaça a l'Audiència de Barcelona, on es trobava en situació de serveis especials, de manera que ara l'òrgan de govern dels jutges ha acordat el seu reingrés en aquesta plaça en compliment de l'article 355 de la Llei orgànica del poder judicial, que regula aquesta condició.

Segons aquest mateix precepte, De Alfonso ha d'incorporar-se a la seva plaça en la secció setena de l'Audiència de Barcelona dins els vint dies hàbils següents al seu cessament com a director de l'Oficina Antifrau de Catalunya, que va ser acordat pel ple del Parlament el 29 de juny passat.

L'actuació de De Alfonso es troba sotmesa a investigació després que, el 14 de juliol passat, la Fiscalia del Tribunal Suprem encomanés als departaments provincials de Madrid i Barcelona l'obertura de diligències informatives per aclarir si va poder cometre delictes de revelació de secrets i de malversació de cabals públics en relació amb les converses al despatx de Fernández Díaz.

A més, el PSC va presentar una querella contra l'exdirector d'Antifrau després que De Alfonso assenyalés el partit socialista com el suposat autor de la filtració de les seves converses amb Fernández Díaz.

D'altra banda, les diferents associacions de jutges havien advertit de les conseqüències negatives per a la credibilitat de la judicatura si De Alfonso reingressava a la carrera judicial. “Acceptar un càrrec polític o de confiança comporta la pèrdua de l'aparença d'independència i imparcialitat que requereix l'exercici de la jurisdicció”, va assenyalar la conservadora d'Associació Professional de la Magistratura (APM).

Etiquetas
stats