Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ada Colau: “Em veig inaugurant el Mobile World Congress de l’any que ve”

Ada Colau, candidata a l'alcaldia de Barcelona, al Parc de la Ciutadella / ENRIC CATALÀ

Cristina Palomar / Enric Català (fotos)

Després de gairebé un any impulsant el projecte de Guanyem Barcelona –ara Barcelona en Comú– Ada Colau posarà a prova aquest diumenge la hipotesi que la va portar a deixar de ser portaveu de la PAH per presentar-se a l'alcaldia de Barcelona. En una batalla ajustada amb Xavier Trias, la seva aposta és mobilitzar els abstencionistes en la recta final de la campanya.

Quin balanç fa de la campanya ara que estem en la recta final i hi ha enquestes que els situen com a guanyadors?

Faig un balanç molt positiu perquè una candidatura com la nostra, que té un any de vida, que va haver de canviar el nom fa poc temps per causes alienes a la nostra voluntat i que té molt pocs recursos econòmics, està anant molt bé. La clau és que hem plantejat una alternativa de model de ciutat al model de CiU caracteritzat pels seus pactes sobretot amb el PP. Ens hem posicionat com a model alternatiu i hem despertat una il·lusió a Barcelona que feia molt de temps que no es veia en unes eleccions. Som un petit miracle fet realitat gràcies a la implicació desinteressada de milers de persones.

Per què ha exigit a CiU, PSC i ERC que revelin si tenen un pacte secret per fer alcalde Xavier Trias?

És una demanda sincera perquè, més enllà de les sigles dels partits, el debat central és el model de ciutat que volem i la nostra proposta constata que fins ara no hi ha hagut cap alternativa. En aquests quatre anys CiU ha governat en minoria gràcies al suport del PP, PSC i ERC. Trias ha rebut el suport de socialistes i republicans en algunes polítiques que ens semblen inacceptables des del punt de vista de la justícia social i la democràcia. Parlem de privatització de serveis públics bàsics com els pàrquings, l’aigua i les escoles bressol, per exemple. Per això demanem al PSC i a ERC que expliquin quin és el seu model de ciutat i la seva aposta a partir del 25 de maig.

Creu que hi ha una conspiració contra vostè perquè no guanyi?

Al debat de TV3 de la setmana passada vaig tenir la sensació de complicitat entre ells i que havia referències directes i indirectes a possibles acords postelectorals. Això és totalment legítim, jo no ho qüestiono. El que sí que crec és que ho haurien d’explicitar abans de diumenge que ve perquè els votants sàpiguen què voten.

S’ha marcat l’ambiciós repte de mobilitzar l’electorat abstencionista i el decebut. Interpreto que en aquest últim cas es refereix al votant socialista...

És una crida a tot plegat. Els meus pares van votar socialistes durant molts anys i al meu entorn familiar hi ha molta gent que s’ha desencantat amb el PSC al veure la corrupció generalitzada, les polítiques molt semblants a les del PP... això ha portat molta gent a distanciar-se de la política i aquest abstencionisme és el que acaba fent que qui governa segueixi governant, a més de demostrar que les nostres institucions democràtiques no acaben de funcionar bé, que la nostra democràcia és francament millorable.  A les últimes eleccions a Barcelona l’abstenció va arribar al 50% i això és una mala dada que té a veure amb les males praxis dels partits majoritaris, però també té a veure amb un sistema de partits esgotat i una forma de representació política que només es recorda del ciutadà cada quatre anys. Per això, la nostra candidatura insisteix que volem comptar amb la gent abans, durant i després de les eleccions. És un dels nostres trets distintius i un objectiu prioritari del nostre projecte.

Està donant la raó als que han acusat Barcelona En Comú de ser una marca blanca d’ICV i del PSC?

De cap manera. El que jo dic és que més enllà de les nostres diferències, dels nostres matisos i les procedències ideològiques diverses ara hi ha una oportunitat de canvi per millorar les nostres institucions polítiques, però per fer-ho possible ens hem de mobilitzar. A més, és molt significatiu que l’abstenció no sigui genèrica, sinó que estigui molt territorialitzada i sigui molt més elevada en els barris més pobres i populars de la ciutat. Això és una mala notícia perquè és aquí on precisament nosaltres busquem el suport.

A aquestes alçades encara s’incomoda quan li pregunten per la independència o la critiquen per la seva aliança amb ICV, un partit que ha governat a Barcelona durant dècades. Per què aquests temes la molesten tant?

No m’incomoda que em preguntin sobre la independència. M’incomoda que no s’accepti la meva resposta i que alguns sectors em diguin que no ens definim prou. Una cosa és estar en desacord amb el teu interlocutor i una altra de ben diferent és no definir-te. Nosaltres ens hem definit clarament des del primer dia: som una candidatura municipalista que vol que Barcelona tingui un model de ciutat a partir del 25 de maig i que sigui la capital de Catalunya al marge de com avanci el debat de la independència. El que trobo que hauria d’incomodar és que algunes forces polítiques utilitzin aquest debat per no parlar del model de ciutat. Som una candidatura a favor del dret a decidir, que pensem que la relació amb l’Estat està esgotada i que cal actualitzar la relació entre Catalunya i Espanya des d’un principi d’igualtat, no de subordinació. També creiem que els catalans han de tenir dret a decidir lliurament perquè és un principi democràtic irrenunciable i no acceptem l’autoritarisme del PP que nega la paraula i el diàleg. Aquesta aposta fa que a la nostra candidatura hi hagin independentistes, federalistes i gent que no considera la independència una qüestió prioritària.

I sobre Iniciativa?

És un orgull que haguem fet una candidatura molt àmplia, diversa i plural, capaç d’integrar gent nova i també formacions polítiques que han entès que ara estem en un moment de generositat, d’amplitud de mires i d’anar més enllà de les sigles. En el cas d’Iniciativa, efectivament és la força política més tradicional que ha participat en els governs. Jo he estat crítica amb Iniciativa, però no accepto que es compari amb altres partits de govern que acumulen casos de corrupció. També s’ha de reconèixer que aquesta formació ha estat molt bona defensant les polítiques socials de la ciutat. Potser la crítica que els hi faig és que es van resignar en el seu paper de partit minoritari en el govern i es van limitar a fer les polítiques socials despreocupant-se del model econòmic de la ciutat. El valor positiu és que més enllà de les diferències, Iniciativa ha fet una aposta valenta.

Hi ha alguna cosa que Trias hagi fet bé com a alcalde o tot és màfia?màfia

Evidentment. La reforma del Passeig de Sant Joan està ben feta, igual que la nova xarxa d’autobusos. El tema és el model de ciutat: les inversions s’han concentrat en les avingudes de luxe i s’ha privatitzat l’espai públic, s’ha especulat amb la Marina del Port Vell i s’ha donat barra lliure als hotels. Trias ha posat catifes vermelles als grans lobbies de la ciutat i això ha anat en detriment de la població més vulnerable. De totes formes, el mèrit de les coses que es fan bé és sobretot de la ciutadania, que s’ha organitzat i s’ha deixat la pell per aconseguir les coses.

Vostè sembla l’única candidata que es creu realment que pot guanyar a Xavier Trias.

A mi també m’ho sembla. El sistema de partits sorgits de la Transició està desfasat després de quaranta anys i s’ha d’actualitzar. Estem vivint una autèntica revolució democràtica, un canvi de paradigma en les formes de fer política.

Què passarà si Ada Colau guanya les eleccions i no pot fer tot el que ha promès que faria?

Farem tot el possible per fer tot el que hem dit que faríem. Sabem que no serà fàcil perquè ens podem trobar amb grans poders econòmics que ens posin impediments. Per això, la clau de l’èxit és que la ciutadania estigui més mobilitzada que mai.

I si no guanya?

Si no guanyem, demostrarem que una altra oposició és possible, tot i que espero guanyar. Si quedem com a principal partit de l’oposició també tindrem molta capacitat d’incidència i molts dels objectius que ens hem plantejat els podrem aplicar també des de l’oposició.

Contempla aliances amb els partits que, segons vostè, representen un sistema obsolet i han recolzat el model de ciutat de Trias?

Nosaltres seguirem amb la nostra filosofia de polítiques per objectius. Els nostres mínims imprescindibles que guiaran la nostra acció política després del 24M són més i millor democràcia, economia més justa i responsable, lluita contra la corrupció i més transparència. Farem una oposició responsable si no guanyem.

Es veu inaugurant el Mobile World Congress de l’any que ve?

M’hi veig. M’hi veig anant allà per demanar que s’impliquin més en les aplicacions socials de les noves tecnologies. Volem un sector amb responsabilitat social i mediambiental.

I anant a la processó de les festes de la Mercè?

Això sí que no! Quan sigui alcaldessa, seré una alcaldessa absolutament laica i com a representant pública no participaré en cap esdeveniment religiós.

Etiquetas
stats