Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

Felip Puig retalla als discapacitats mentre infla el pressupost del seu gabinet

El president del Cocarmi, Antonio Guillén (amb cadira de rodes), en un acte reivindicatiu.

Víctor Saura

Barcelona —

Els pressupostos de la Generalitat pel 2015 han deparat una desagradable notícia a les entitats socials que es dediquen al foment de la integració de les persones amb discapacitat o malalties mentals al mercat laboral ordinari. Els ajuts del departament d’Empresa i Ocupació previstos per aquest concepte en la convocatòria de 2015-16 cauen a 2,3 milions d’euros, menys de la meitat que fa només dos anys (4,95 milions). Aquestes entitats, encapçalades pel Cocarmi, estan indignades i escandalitzades davant d’aquesta nova retallada salvatge sobre un col·lectiu especialment vulnerable. El més sorprenent de tot, però, és que en conjunt el pressupost del departament que dirigeix Felip Puig creix aquest any un 24,5%. És més, la partida “gabinet del conseller i secretaria general” ho fa un 75%, al passar de 113,6 a 198,8 milions d’euros.

En altres paraules, Felip Puig ha aconseguit trobar 85 milions d’euros més, en relació a l’any passat, per al seu cercle de col·laboradors més estret, però en canvi és incapaç de trobar els dos milions i mig d’euros que permetrien ja no augmentar sinó només mantenir els ajuts a la integració laboral de les persones amb discapacitat que es van atorgar l’any 2013, quan els pressupostos ja eren de crisi econòmica. Si s’agafen exercicis anteriors la comparativa és encara més dantesca. Els 2010 i 2011 els ajuts per aquests conceptes van ser d’11 milions d’euros cada any.

En una nota feta pública ahir, el Cocarmi (comitè que aplega a Catalunya a les diferents federacions de discapacitats físics, intel·lectuals i sensorials i de malalties mentals) denuncia la “manca de compromís de la Generalitat de Catalunya per la inserció laboral de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental i per la seva integració social”.

Segons explica el Cocarmi al seu comunicat, la retallada ja es va començar a anunciar al novembre, quan Empresa i Ocupació va unificar en un de sol els dos programes (POIN i TAS) a través dels quals la Generalitat venia donant suport a la integració laboral de les persones amb discapacitat. A partir d’aleshores aquest programa es diu SIOAS (Serveis Integrals d'Orientació, Acompanyament i Suport a la inserció de les persones amb discapacitat i/o malaltia mental), i ja amb aquella unificació en comptes de sumar les partides es van perdre al voltant de 900.000 euros d’ajuts. A més, amb efectes retroactius, ja que moltes entitats havien desenvolupat les activitats de 2014 amb la promesa verbal del departament que la fusió no implicaria cap reducció.

I amb la presentació, fa uns dies, dels pressupostos de 2015 per part del departament de Felip Puig la sorpresa ha estat encara més majúscula, ja que dels 4,5 milions d’euros fixats el novembre per la convocatòria 2014-15 s’ha passat a 2,3 per la de 2015-16. El Cocarmi estima que aquesta retallada implicarà que les entitats socials hauran de reduir a la meitat els tècnics que es dediquen a aquesta tasca d’inserció laboral, o sigui que en conjunt es passarà d’uns 200 a un centenar, i que els usuaris atesos també passaran d’uns 3.000 a un miler, aproximadament. Molts poden perdre la feina pel fet de no comptar amb els suports d’orientació necessaris. Segons l’INE, la taxa d’atur entre les persones amb discapacitat és del 63,6% (dades de 2012).

“Donar l’esquena al col·lectiu, que és especialment vulnerable –assenyala el Cocarmi al seu comunicat–, i reduir les inversions i els programes que faciliten la seva integració laboral no fa sinó condemnar-nos a l’exclusió social i l’estigmatització, alhora que va en contra dels principis de la Carta dels drets fonamentals de la Unió Europea, basada en la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de 2006, que reconeix l'accés al mercat de treball en igualtat d'oportunitats. Cal tenir en compte que l'exclusió del mercat laboral del nostre col·lectiu és molt superior a la de la resta de la població (agreujada en el cas de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb trastorn mental), i, per tant, cal aplicar mesures concretes que responguin a la diversitat del col·lectiu i a les nostres necessitats de suport”.

En una altra nota feta pública avui, Dincat (Discapacitat Intel·lectual Catalunya), Actas, Down Catalunya i Ammfeina Salut Mental Catalunya denuncien amb igual contundència la tisorada. “Aquesta reducció de recursos aboca a la desaparició dels serveis d’inserció de les persones amb discapacitat. Reclamem al Govern que pensi en els costos que comporta aquesta retallada perquè, sense suports especialitzats, aquest col·lectiu perd l’única oportunitat que té d’integrar-se al mercat de treball ordinari. El que hauria de ser una aposta d’un país avançat s’està perdent per manca de voluntat política”, afirma Rosa Cadenas, presidenta de Dincat.

Etiquetas
stats