Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern es declara responsable davant la Fiscalia de l'obertura de locals públics per al 9-N

La Fiscalia investiga la cessió de locals públics per al 9-N

elDiario.es Catalunya

El Govern de la Generalitat ha emès aquest dissabte una nota de premsa mitjançant la qual es declara responsable de l'obertura dels centres de titularitat pública per fer el procés participatiu del 9-N. Amb aquesta mesura, l'Executiu català pretén evitar que els voluntaris siguin demà identificats pels Mossos d'Esquadra, tal com ha exigit la Fiscalia catalana.

La Fiscalia Superior de Catalunya ha emès una ordre als Mossos d'Esquadra per la qual els demana identificar els responsables de l'obertura dels locals en els quals es té previst fer el procés participatiu del 9-N, així com facilitar una relació amb la llista d'edificis de titularitat pública que siguin utilitzats com a centres de votació. La petició arriba en el marc de la investigació oberta per la fiscalia per determinar si la utilització dels centres publics el 9-N constitueix un delicte.

La Fiscalia ha informat en una nota de premsa que ha obert noves diligències per determinar la responsabilitat del procés participatiu, una investigació començada el dissabte al matí a instàncies de la Fiscalia General de l'Estat. Segons aquestes diligències s'ordena al cos policial autonòmic identificar “la persona responsable de la dependència sota l'autorització del qual hagi franquejat l'accés als delegats de les entitats convocants del referit Procès Participatiu”, i al departament d'Educació de la Generalitat se li exigeix que informi de si “s'han convocat reunions amb responsables de centres públics en què se sol·licita la posada a disposició dels centres per a la realització de la consulta”, i si la Generalitat ha donat “ordres o instruccions” perquè s'utilitzin aquests locals.

A més, es reclama a l'empresa Unipost SA, encarregada de l'enviament de materials informatius relacionats amb la consulta, que remeti “el full d'encàrrec, contracte i tots els documents que obrin en el seu poder” relacionats amb la “distribució o bustiada de la propaganda relacionada” amb el 9-N, i que comuniquin “quina persona o entitat els va subministrar la llista de destinataris o el mecanisme pel qual es va obtenir aquest llistat”.

Els mossos han assegurat aquest dissabte que estan a disposició del poder judicial per complir les seves ordres si aquest decidís actuar contra el procés participatiu del 9-N, tal com va avançar dijous el conseller d'Interior, Ramon Espadaler. Segons ha confirmat un portaveu del cos, els Mossos, com a policia judicial que són, obeiran qualsevol mandat rebut dels jutges i els tribunals, també el de tancar locals o retirar urnes si s'ordenés.

Etiquetas
stats