Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

La Fiscalia de Nova York acusa una filial de Mediapro de suborn al vicepresident de la FIFA

El president de Mediapro, Jaume Roures

Jordi Escofet / Frederic Pahisa

S'estreny el setge al voltant d'un dels grups audiovisuals més importants d'Espanya en l'escàndol del pagament de suborns a membres de la FIFA. Després del registre de l'FBI a les instal·lacions del grup Imagina Holding -resultant de la fusió de Mediapro i Globomedia- a Miami el passat 3 de desembre, part de la investigació se centra ara en la implicació d'un dels copropietaris del grup Mediapro a Europa. La investigació inclou un presumpte suborn de 3 milions de dòlars a un vicepresident de la FIFA.

Per parts. Segons afirma la fiscalia de Nova York en l'escrit d'acusació, durant l'any 2012 la sucursal d'Imagina US, Media World, i l'empresa Traffic USA, fins llavors competidores en el mercat de drets de la UNCAF (Unió Centroamericana de Futbol), haurien arribat a un acord per unificar els seus recursos. Això implicaria compartir les despeses i guanys obtinguts amb la compra de drets dels partits de classificació de la copa mundial de la FIFA jugats per les associacions de la CONCACAF (Confederació d'Amèrica del Nord, Centreamèrica i el Carib de Futbol), incloses les de la UNCAF .

El significatiu del cas és que representants de Traffic USA i Media World “van acordar pagar, i van pagar, suborns” a diversos directius i exmembres d'alt rang de la UNCAF i de les seves federacions, segons l'escrit d'acusació. D'aquesta manera haurien aconseguit influir sobre les federacions per obtenir els drets dels partits de classificació de la Copa del Món de la FIFA. El període en què el tribunal del districte Est de Brooklyn, comandat per la jutgessa Carol Bagley Amon, situa els presumptes suborns se situa al voltant de 2012, just quan les dues companyies van decidir unificar els seus recursos.

Entre els executius i consultors que van participar en aquesta trama estarien Roger Huguet, CEO de Media World i responsable del grup Mediapro a Amèrica del Nord, Veneçuela i Colòmbia. També formaria part d'aquesta xarxa el brasiler Fabio Tordin, antic conseller delegat de Traffic acomiadat per Media World. A més, participaria de l'entramat un dels copropietaris del grup Mediapro a Europa del qual la Cort de Districte dels Estats Units encara no ha revelat el nom, i al qual la demanda es refereix com 'Co-conspirator5'.

Al document de la fiscalia nord-americana s'esmenta que al voltant de l'any 2012 'Co-conspirator' va viatjar diverses vegades a Miami i va acceptar en representació de Media World dividir a mitges amb Traffic USA un suborn de 3 milions de dòlars per al vicepresident de la FIFA , Jeffrey Webb. L'objectiu seria obtenir els drets dels partits de classificació de la CFU (Unió de Futbol del Carib) per a la Copa del Món.

Per facilitar el pagament de 1,5 milions de dòlars corresponent a Media World, 'Co-conspirator5' hauria instruït a Roger Huguet perquè un dels empleats de Traffic USA emetés una factura falsa des d'una de les seves consultories a una de les empreses del grup de Mediapro a Espanya. Al voltant de l'any 2013 'Co-conspirator 5' hauria posat en contacte a Roger Huguet amb alguns executius d'aquesta empresa espanyola.

El detall de la factura contindria una feina relacionada amb la Copa d'Or 2013 de la CONCACAF i en el seu correu portaria una còpia dirigida a un alt executiu del grup Mediapro. Segons la fiscalia, per facilitar aquest pagament els conspiradors van usar diversos mètodes de comunicació, inclosos el correu electrònic i les converses telefòniques.

A l'escrit de la fiscalia estan acusades per ara un total de 41 persones, físiques i jurídiques, amb proves de suborns que ascendeixen a més de 200 milions de dòlars. En un comunicat del Departament de Justícia dels Estats Units de 3 de desembre s'afirma que Fabio Tordin va reconèixer el passat 9 de novembre la seva culpabilitat en quatre dels càrrecs, tres d'ells per conspiració de frau electrònic i un per evasió d'impostos.

Poc després, el 17 de novembre, Roger Huguet va admetre la seva culpa en tres dels càrrecs, dos d'ells per conspiració de frau electrònic i un per conspiració de rentat de diners. Cadascun ha acceptat una multa de més de 600.000 dòlars. Després de l'anunci d'aquesta declaració de culpabilitat el Grup Imagina va emetre un comunicat el 4 de desembre informant de la suspensió dels seus càrrecs del conseller delegat i l'executiu de Media World implicats.

En el comunicat del Departament de Justícia dels Estats Units s'indica que la investigació continua oberta fins i tot a escala internacional, amb la implicació entre d'altres de l'Oficina d'Afers Internacionals i de la seu de la Interpol a Washington.

Etiquetas
stats