Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fiscalia demana retirar el passaport i prohibir sortir d'Espanya a Jordi Pujol Ferrusola

El fill gran dels Pujol intenta aclarir davant del jutge la seva fortuna a Andorra

Europa Press

Madrid —

La Fiscalia Anticorrupció ha demanat aquest dijous que es retiri el passaport i es prohibeixi sortir d'Espanya al fill gran de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, Jordi Pujol Ferrusola, en el marc de la causa en què s'investiga l'origen de la seva fortuna a l'exterior, segons han informat fonts jurídiques.

Durant una vista celebrada al terme de la seva declaració davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata, el Ministeri Públic ha sol·licitat impedir-li abandonar el territori espanyol a causa de la gravetat dels delictes dels quals se l'acusa: blanqueig continuat de capitals, frau fiscal i falsedat documental. El seu advocat defensor, Cristóbal Martell, s'ha oposat a la sol·licitud i ha recordat que el seu client ja va intentar, sense èxit, lliurar el document el passat mes de desembre als jutjats de Barcelona, fet que demostra que no hi ha risc de fuga.

Segons han informat fonts jurídiques, De la Mata no prendrà una decisió urgent sobre la petició del fiscal i ha de resoldre entre la tarda d'aquest dijous i demà, divendres. La seva compareixença, prestada de forma voluntària, ha servit per apuntalar la versió oferta aquest dimecres pel seu pare.

En resposta a les preguntes de la seva defensa, el primogènit dels Pujol ha indicat que el mandatari català estava “al marge” dels seus negocis i inversions, amb els quals va aconseguir fer créixer l'herència rebuda del seu avi Florenci Pujol. Ha insistit, igual que va fer el seu pare, en què aquest llegat és l'únic origen de la fortuna, que ell va invertir gràcies a la “gran confiança” que el seu avi li professava i els beneficis repartia entre els seus sis germans i la seva mare de forma “lliure”.

Per recordar aquesta distribució de fons, apuntava els moviments entre els comptes de les que disposaven a Andorra en un document en format 'excell', que li va ser confiscat en el registre del seu domicili. No obstant això, Pujol Ferrusola no ha aportat cap document que ratifiqui aquesta teoria. L'herència de Florenci Pujol ascendia a 180 milions de pessetes i es va multiplicar gràcies a inversions financeres, segons ha explicat.

Detall dels moviments

Un cop finalitzat el torn de la defensa, el jutge instructor ha incidit sobre els moviments entre els comptes familiars andorrans, incidint en els ingressos. L'investigat ha assegurat que els abonaments responen al venciment d'imposicions a termini corresponents a les seves inversions.

Pujol Ferrusola s'ha negat, però, a respondre les preguntes relatives als moviments de comptes a partir de l'any 2007. Ha al·legat que la informació proporcionada al jutge per les autoritats d'Andorra no pot emprar-se per acusar-lo de la comissió de delictes fiscals, com especifica la comissió rogatòria.

Les tres hores i mitja d'interrogatori no han inclòs referències al cobrament de comissions a canvi d'adjudicacions. Sobre aquesta qüestió hi ha hagut una única pregunta, que ha servit per tancar la declaració, formulada per Martell. “Ha estat vostè comissionista?”, li ha demanat, rebent com a resposta un rotund “no”.

Durant l'interrogatori també se li ha preguntat pel compte de la Banca Reig del qual seria titular real Pujol pare. En aquest assumpte el fill també ha donat suport al progenitor i ha reiterat que aquest es va prestar a fer veure que aquests diners li pertanyia per evitar que els fons acabessin a la butxaca de l'exdona del seu fill gran, Mercè Gironés.

Ha precisat que la carta en què un gestor andorrà, Josep Maria Pagerola, indica que els diners són propietat del pare i no del fill, es va preparar per ajudar en un intent de reconciliació de la parella en 2001 i donar credibilitat a la versió que mantenir durant el seu divorci, quan va desmentir que posseïa aquesta quantitat per no haver de dividir-la amb la seva ex.

En referència a això, el jutge De la Mata li ha mostrat un full manuscrit localitzat en els registres en què, a manera de recordatori, s'anotava: “Digueu-li a Pagerola que li ensenyi a Mercè el document signat per pare”. L'investigat ha indicat que aquesta nota corrobora la seva declaració i demostra que només intentava evitar veure obligat a pagar a la seva exdona.

Etiquetas
stats