Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Fundació Periodisme Plural presenta el documental 'Santuaris de l'antifranquisme'

elDiario.es Catalunya

La Fundació Periodisme Plural presenta el documental 'Santuaris de l'antifranquisme', un treball que recull el testimoni de monges i capellans que van participar en la lluita per recuperar les llibertats i els drets arrabassats per la dictadura de Franco. Una part oblidada de la nostra història que surt a la llum per relatar com els religiosos van obrir les portes de les seves parròquies, convents i monestirs per donar refugi a persones perseguides per la policia del règim franquista. El documental està dirigit per Llúcia Oliva i realitzat per Miguel Mellado.

Les monges i els sacerdots van deixar reunit-se clandestinament a partits i sindicats prohibits, així com artistes i intel·lectuals censurats per defensar la cultura catalana. També va haver-hi sacerdots que van sortir al carrer desafiant a la dictadura, com la famosa manifestació de capellans de l'any 1966 de la qual el documental mostra fotografies i documents inèdits.

Algunes monges i capellans es van organitzar políticament, la majoria al voltant del PSUC, el partit dels comunistes catalans. Un d'ells va ser l'ex alcalde de Santa Coloma de Gramenet, el mossèn Lluís Hernández, que va ser entrevistat per aquest documental just abans de morir.

Els religiosos van aprofitar els privilegis que va atorgar el franquisme a l'Església catòlica, en contrast amb l'absència de drets i llibertats civils, per posar-los al servei de tots aquells que se la jugaven per la llibertat i la democràcia. 'Santuaris de l'antifranquisme' posa rostre i explica la història d'aquestes monges i capellans i què els va portar a actuar contra el franquisme i a favor dels drets nacionals de Catalunya. Eren els religiosos que van creure en una nova teologia que va inspirar el Concili Vaticà II i que van pagar un preu molt alt per dur-la a la pràctica.

L'estrena del documental és oberta al públic general i se celebrarà el proper dimarts 15 de desembre a les 7 del vespre als cinemes Girona de Barcelona.

Etiquetas
stats