Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Garantir 664 euros al mes a tots els catalans pot costar entre 1.500 i 2.300 milions d'euros

Veïns compren al mercat a Ciutat Vella /CARMEN SECANELLA

Siscu Baiges

El catedràtic d’Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona Jordi Arcarons i el professor de Sociologia de la Universitat Autònoma de Barcelona José Antonio Noguera han posat aquest vespre xifres aproximades al cost que pot tenir una Renda Garantida que garanteixi que cada català disposi d’uns ingressos mínims de 664 euros al mes. Aquestes xifres oscil·len entre els 1.570 milions que calcula Noguera i els 2.300 milions que considera que pot arribar a costar Arcarons.

Aquestes xifres s’han plantejat en el decurs de la sessió que la Comissió de Benestar Social, Família i Immigració ha dedicat a debatre la proposició de llei de la Renda Garantida de Ciutadania. Aquesta proposició és el resultat de la iniciativa legislativa popular que van signar més de 120.000 ciutadans i que es va presentar al Parlament la tardor de 2013.

La portaveu de CiU a la Comissió, Anna Figueras, ha destacat que aquestes quantitats són equiparables al pressupost del departament de Benestar Social i Família per l’any 2015, que és de 2.012 milions d’euros. Jordi Arcarons i José Antonio Noguera i també d’altres dels compareixents, com els dirigents d’Oxfam Intermón, Francesc Mateu, i d’Unicef, Maria Truñó, han contraposat la contundència de les xifres de pobresa a Catalunya i l’eficàcia que tindria una Renda Garantida de Ciutadania per reduir-les.

Maria Truñó ha explicat que si es donés cent euros a cada nen en situació de risc el percentatge de pobresa moderada infantil baixaria un 20% i la pobresa severa, un 26%.

Pel que fa al finançament, tant Arcarons com Noguera aposten per obtenir-lo amb un canvi de criteris en l’impost de la renda de les persones físiques. El catedràtic d’Economia Aplicada ha afegit que una gestió millor de l’impost de successions, eliminant algunes de les bonificacions actuals, permetria recaptar més de 1.600 milions d’euros. Tant ell com Noguera han recordat que la Renda Garantida de Ciutadania substituiria molts dels ajuts i subsidis que existeixen actualment.

En la sessió d’avui han intervingut representants del Col·legi d’Economistes, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Associació Catalana de Municipis, i també la catedràtica de dret del treball de la Universitat Pompeu Fabra Julia López, que ha recordat als diputats presents que l’Estatut recull el dret de la ciutadania a una Renda Garantida i que, per tant, “no tenen vostès cap altra sortida que fer-la possible”.

Etiquetas
stats