Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La confesión de la pareja de Ayuso desmonta las mentiras de la Comunidad de Madrid
El plan del Gobierno para indemnizar a las víctimas de abusos agita la Iglesia
Opinión - El pueblo es quien más ordena todavía. Por Rosa María Artal

La Generalitat compra les primeres pistoles elèctriques per als Mossos des que es va aprovar el seu ús

Pistola Taser

elDiario.es Catalunya

Els Mossos d'Esquadra comptaran aviat amb les polèmiques pistoles elèctriques, conegudes popularment pel seu nom comercial Taser. La conselleria d'Interior de la Generalitat ha tret a concurs la compra de 134 d'aquestes pistoles, segons ha avançat el diari El Periódico. El seu ús va ser aprovat pel Parlament de Catalunya el 6 de juliol passat, malgrat l'oposició de Catalunya Sí que és Pot i la CUP.

La licitació de la compra ascendeix a 771.331 euros, ja que inclou a més material de simulació i sistemes de gravació de vídeo. Aquests últims servirien per supervisar la correcta utilització de les pistoles. Tal com es va anunciar, està previst que aquestes armes siguin de moment per als caps de comissaria, els quals podrien usar-les en determinades reduccions.

L'adquisició de les anomenades pistoles Taser per part dels Mossos, una històrica reivindicació dels sindicats policials, és una polèmica que cueja des de fa anys. L'anterior conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va defensar-ne la incorporació i va anunciar-ne una compra semblant a la realitzada ara, encara que mai es va arribar a formalitzar. L'actual conseller, Jordi Jané, va acceptar a instàncies de la CUP la creació d'una comissió parlamentària que avalués els pros i contres de les pistoles abans d'adquirir-les. El seu veredicte va ser que sí.

Junts pel Sí, PP i Ciutadans van votar a favor de les pistoles; el PSC es va abstenir, i CSQEP i la CUP ho van rebutjar. De la mateixa opinió que aquests últims van ser entitats de drets humans com Amnistia Internacional, l'Institut Català dels Drets Humans, el centre Iridia o la comissió de defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona. El dia abans de la seva aprovació van assegurar que no es poden considerar “armes no lesives” unes pistoles que han causat 269 morts als Estats Units entre 2001 i 2007, segons un informe d'Amnistia.

Les pistoles elèctriques són armes paralitzants que poden emprar-se en contacte directe sobre el cos o mitjançant el llançament a una distància de 6-7 metres de dos dards. L'arma realitza una descàrrega de 50.000 volts de baix amperatge per atacar el sistema neuromuscular central i causar un col·lapse general momentani.

En la seva defensa de les Taser, Junts pel Sí i el PP van avalar-les fins i tot en supòsits en què el Consell d'Europa i l'ONU creuen que haurien d'estar vetades, com és el seu ús davant persones intoxicades per l'alcohol o les drogues o amb problemes de salut mental.

Etiquetas
stats