Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Una denuncia de la extrema derecha lleva al límite al Gobierno de Sánchez
Crónica - El día que Sánchez se declaró humano. Por Esther Palomera
Opinión - El presidente Sánchez no puede ceder

La Generalitat pagarà el tractament d'Hepatitis C en tots els pacients que ho necessitin si així ho decideix el seu metge.

Malalts d'hepatitis a l'hospital 12 d'octubre de Madrid

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La Generalitat de Catalunya, a través del Servei Català de Salut (CatSalut), ha decidit pagar el nou tractament contra l'hepatitis C a tots els pacients catalans si els seus metges els hi prescriuen seguint un protocol, tot i que l'Estat ha limitat el finançament als casos més greus per l'elevat cost del fàrmac.

Segons ha explicat el gerent d'Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries, Antoni Gilabert, el CatSalut ha elaborat aquest protocol que ja ha enviat als hospitals catalans en què es deixa constància que es pagarà el tractament amb sofosbuvir i simeprevir a tots els malalts hepàtics que compleixin els criteris clínics.

El protocol ha estat redactat basant-se en les recomanacions de la Comissió Farmacoterapèutica de la Medicació Hospitalària de Dispensació Ambulatòria, de la qual formen part els principals agents del sector i que està presidida pel director de l'Institut d'Oncologia Vall d'Hebron de Barcelona, Josep Tabernero.

La visió de la Generalitat contrasta amb la que tenen els pacients. Montse Pineda, del Comitè 1 de Desembre, que afecta malalts infectats, molts d'ells per VIH puntualitza: “tot el que afirma el govern és cert, encara que el que no aclareix és quan s'aplicaran aquesta decisió”. En aquest sentit, afirma que “hem preguntat quan es dispensaran els medicaments als pacients menys greus, F3 i F2 i encara esperem una resposta”.

D'altra banda, tot i les declaracions oficials encara hi ha un lapse de temps important entre que els doctors prescriuen els tractaments i el moment en què es dispensen. “A vegades passa un mes i mig o dos fins que arriben les medicines”, assegura Pineda, que es lamenta del neguit que produeix als malalts sentir que el seu tractament està aprovat i veure mentrestant que els afectats més greus moren esperant.

CRITERIS MÉS AMPLIS

“Les recomanacions indiquen que el sofosbuvir i el simeprevir poden beneficiar més casos dels estipulats per l'Estat”, ha destacat Gilabert, que ha recordat que la Generalitat ja es va avançar en l'aprovació d'aquests criteris i va començar a subministrar de manera pionera el fàrmac l'abril de 2014 abans que arribés a Espanya el novembre del mateix any.

En aquest període d'atenció, la Generalitat va finançar el tractament a 219 pacients: “Es tractava de persones greus, que no podien esperar que l'Estat negociés amb la farmacèutica les condicions de compra del fàrmac”. La seva administració combinada té un cost d'entre 44.000 i 82.000 euros.

A aquests pacients tractats de forma anticipada s'han sumat 285 que han estat tractats amb sofosbuvir després que comencés a finançar l'Estat i 330 més tractats amb simeprevir, de manera que la Generalitat ja ha pagat el tractament a 615 malalts hepàtics.

CINC SUPÒSITS

Gilabert ha concretat els cinc supòsits en els quals l'Estat finança el tractament: pacients ja trasplantats, en llista d'espera, amb cirrosi hepàtica, amb contraindicacions per ser tractat amb interferó i després d'haver fracassat amb altres pautes terapèutiques.

“A Catalunya es beneficiaran tots els pacients que estipulin els metges, també els de grau F2 i F3”, que no són els més greus, va explicar, i va destacar que també es tractarà dones en edat fèrtil amb intenció de tenir fills i pacients amb alt risc de contagi en funció de la seva situació social i professional, principalment personal sanitari.

Etiquetas
stats