Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Govern accepta les propostes de la CUP per reforçar el 9-N

Roda de premsa de la CUP, en una imatge d'arxiu.

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

El Govern de la Generalitat ha acceptat deu dels onze punts que va presentar la CUP en l'última cimera de partits proconsulta per reforçar el 9-N alternatiu. El portaveu Francesc Homs ho considera un primer pas per “recompondre la unitat tècnica” entre les formacions sobiranistes, que s'han distanciat del Govern des que va proposar una consulta al marge de la convocatòria que havia signat per evitar la suspensió del Tribunal Constitucional. Aquest “preacord” haurà de ser ratificat per les altres forces proconsulta, ERC i ICV-EUiA, segons ha explicat Homs.

El portaveu del Govern ha expressat que la consulta alternativa es manté “en els termes” en què va ser plantejada pel president Artur Mas -amb voluntaris a les meses i registre a peu de urna-, però incorpora a més les propostes de la CUP per reforçar-la. Entre aquests punts hi destaca la creació d'una comissió de control “que comprovi diàriament el compliment dels acords”, l'inici d'una campanya de difusió “amb informació clara sobre la logística de la votació”, la comunicació pública de tots els passos cap la consulta, la crida a la participació d'observadors internacionals o la posada en marxa d'una campanya “pública i deliberativa” que permeti debatre sobre els avantatges i inconvenients de la independència.

L'única proposta que el Govern no ha acceptat de la CUP és la creació de la figura d'un conseller de la consulta. Amb tot Homs ha assegurat que aquest acord servirà per reconstruir la unitat dels partits proconsulta, i ha deixat entreveure que “en les pròximes hores” es coneixerà si ERC i ICV-EUiA també recolzen aquests detalls del desplegament del 9-N.

El portaveu ha comparegut de manera extraordinària un dia després de la multitudinària mobilització a càrrec de l'Assemblea Nacional i Òmnium Cultural, que va instar el president Mas a convocar eleccions en menys de tres mesos. Davant aquesta pressió, Homs ha sentenciat: “La facultat de convocar eleccions és exclusiva i indelegable del president”.

Etiquetas
stats