Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pujol renuncia als seus privilegis com a expresident

Pujol afirma que el proceso soberanista es pacífico y no debe ser antiespañol

elDiario.es Catalunya

Jordi Pujol perdrà totes les seves prerrogatives com a expresident de la Generalitat de Catalunya. Ho ha anunciat aquest dimarts en una compareixença extraordinària l'actual president Artur Mas, després de la reunió del Consell Executiu català. La confessió de Pujol, que va amagar durant 34 anys una herència milionària sense declarar a l'estranger, ha obligat el Govern, pressionat per tota l'oposició, a retirar els privilegis a l'expresident.

Mas, que ha comentat que ahir es va reunir amb Pujol, diu que va acordar amb ell també la renúncia als seus càrrecs de president fundador i honorífic de Convergència Democràtica i de CiU. El president ha assegurat que pren aquesta decisió amb un “gran dolor personal i com a president del país”, i malgrat el que ha passat ha volgut insistir que Pujol “ha treballat tota la seva vida pel seu país i ho vol molt, més enllà dels seus errors”.

D'acord amb una llei de 2003 que regula l'estatut dels expresidents, Jordi Pujol -també Pasqual Maragall i José Montilla- percebia fins ara una pensió vitalícia uns 82.100 euros anuals, el 60% del salari de l'actual president. Pujol disposava de cotxe oficial i un despatx propi al Passeig de Gràcia, el lloguer del qual anava a càrrec de la Generalitat. A més, comptava amb tres llocs de treball adscrits al seu servei, amb dedicació especial i la seva remuneració és de 116.000 euros anuals, en total.

El que no perdrà Pujol és el tractament protocol·lari de Molt Honorable. Per justificar-ho, Mas ha aclarit que “el que no pot renunciar és a haver estat president de la Generalitat durant 23 anys”.

La decisió més difícil de Mas

“He hagut de prendre moltes decisions al llarg de la meva trajectòria, però aquesta és la que més em colpeix, la que més m'afecta. Per a mi, el president Pujol és el meu pare polític. El dolor és molt gran, no puc ocultar-lo. Sento molta pena i també compassió, però no ràbia”. Així de clar s'ha volgut mostrar Mas davant la decisió, conscient que tothom sap que va ser Pujol qui el va alçar en el partit i el va designar com a successor.

L'actual president ha traslladat a la premsa la decisió de Pujol de no tornar a trepitjar cap reunió ni de CDC ni de CiU. D'ara endavant, segons Mas, “serà un ciutadà com qualsevol altre”. “El més probable és que s'obri un procés judicial”, ha augurat el cap de l'Executiu català, encara que en tot aquest procés considera que ja “no afecta el partit i cal respectar l'àmbit personal”.

Mas, tot i la retirada dels seus privilegis, ha volgut mostrar en tot moment el seu respecte per l'obra de Pujol al llarg dels seus 23 anys de Govern: “En algun moment, quan hagi passat tota aquesta tempesta, el judici de la història farà que la figura del president Pujol tingui els seus grans actius i aportacions”.

Etiquetas
stats