Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Guanyem Badalona en comú, la confluència nascuda de les lluites socials i de l'oposició a Albiol

Forcades, Fernàndez i Bertomeu en una insòlita imatge presa per Asens

Tomeu Ferrer

«Badalona ha estat un laboratori de les polítiques dretanes, autoritàries i racistes de la FAES i del Partit Popular. Per tant no hauria de sobtar a ningú que sigui ara un laboratori de la unitat popular, veïnal, de trencament democràtic i d'esquerres». Amb aquestes paraules definia la cap de llista de Guanyem Badalona en Comú, Maria Dolors Sabaté, l'àmplia confluència que ha permès que en la presentació de la candidatura hi participessin Jaume Asens, de Barcelona en Comú; Teresa Forcades, de Procés Constituent; Marc Bertomeu, secretari general de Podem Barcelona; el diputat de la CUP, David Fernàndez i el membre de Súmate, Antonio Baños.

Badalona, tercera ciutat en nombre d'habitants de Catalunya, situada a tocar de la capital del país, té com a alcalde Xavier Garcia Albiol, del conservador Partit Popular. Va arribar al govern amb una campanya plena de promeses i, de també amb propostes que segons els seus adversaris traspuaven racisme, tot i que en ser denunciat l'autoritat judicial el va exonerar. Però Albiol també va arribar al poder perquè CiU es va abstenir en la decisiva votació per a l'alcaldia. Durant quatre anys l'oposició no s'ha posat tampoc d'acord a tombar amb una moció de censura l'edil del PP, malgrat que aquest ha mantingut les seves polítiques que han fet que molta gent vinculi el seu govern amb mesures xenòfobes.

Amb aquesta situació de fons, gairebé un miler de persones es van aplegar a la plaça Gran Sol, del barri de Llefià, a Badalona, per assistir a la presentació de la candidatura que s'autoanomena rupturista i de confluència. No es va improvisar el lloc: una plaça construïda després d'una lluita de les dones del barri per salvar l'espai de l'especulació que omplia de blocs de pisos gairebé tot l'indret.

Composició social

El públic era una barreja on es distingien des dels joves activistes de la generació 15-M, fins a veïns i veïnes dels barris populars de Badalona, passant per famílies on es podia endevinar la formalitat en vestir dels vells comunistes.

Guanyem Badalona, en comú , té una estructura interna que sembla treta d'un manual de la confluència de diferents forces polítiques i socials. És l'única candidatura municipal a Badalona encapçalada per una dona. Té paritat entre gèneres i en la llista se segueix una estricta alternança home dona. A més, tot i que formalment no hi ha quotes de partits polítics, la distribució dels llocs marca l'amplitud de la proposta. La CUP, Podem, Procés Constituent, sectors d'Esquerra Unida i Alternativa, membres dels Verds es distribueixen en un repartiment harmoniós tret de la votació telemàtica de més de 500 persones. La composició sorgeix també de la fusió de dues propostes independents d'orígens diferents: la Crida per Badalona i Guanyem Badalona: Confluència al quadrat!

El mestre de cerimònies, José Téllez, va introduir l'acte. Des de bon començament va fer l'explicació d'on sorgeix el moviment de confluència: «Més de quatre anys de mobilitzacions on ens hem trobat gent diversa que coincidia amb propostes concretes», afirmava. Les lluites eren el 15M i l'acampada a la plaça de la Vila, l'oposició als desnonaments de la PAH, les mobilitzacions per l'ensenyament o la sanitat públiques, o les accions per donar contingut social a l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), «però sobretot hi havia un altre motiu, que es diu Xavier Garcia Albiol», ha dit Téllez.

Jaume Asens, número 2 de Barcelona en Comú ha saludat la llista badalonina de la qual ha dit que és el seu referent. Ha emmarcat la seva presència a l'acte en el record de la memòria antifeixista i, un altre cop ha titllat de vergonya que Albiol sigui l'alcalde de Badalona.

El representant local de Podem Javi López, en una breu intervenció per presentar a Marc Bertomeu, ha explicat què li ha fet implicar-se en el nou moviment: «Que la gent honesta s'acosti a la política és un fet revolucionari» ha dit, referint-se a un company que discutia amb els polítics davant la pantalla de la televisió i qaue ara treballa per les seves conviccions des del nou partit.

Bertomeu ha glossat l'oposició de Podem a formes de fer política com les que mostren la negociació del TTPI. Ha contraposat a aquestes pràctiques acords com el de Badalona, que fomenten l'Unitat Popular. Moviments que no han de servir. Ha dit, per perpetuar-se en el govern, si no per recuperar la ciutat.

També ha donat suport a Guanyem Badalona en comú, Antonio Baños, de Súmate. El moviment format per catalans de diferents orígens es defineix partidari de la República Catalana. Baños ha definit el concepte de veïnatge, com a sinònim d'unitat des de baix a contraposant-lo a conceptes clàssics de nacionalisme tant si és identitari com excloent.

El diputat de la CUP, David Fernàndez, també ha participat. Com sempre ha alternat definicions contundents nacionalment amb continguts socials. I ni uns ni altres aspectes han evitat que la gent l'aplaudís. Sobretot quan ha carregat contra les elits extractives, catalanes i de fora, que s'han enriquit amb la crisi. I ha acabat, com gairebé tots els convidats, amb al·lusions a l'alcalde conservador de Badalona. Citant la frase que es va fer popular després que es coneguessin els camps d'extermini, nazis, ha dit: «Albiol, mai més, contra ningú».

Fàtima Taleb, candidata número 5, amb l'hijab i fent gala de conviccions cíviques ha estat la que ha presentat la monja benedictina Teresa Forcades. La popular religiosa s'ha centrat en la necessitat d'establir processos constituents, d'aconseguir que la democràcia sigui participativa i que els ciutadans participin en les grans decisions que els competeixen, també amb dret de revocació dels seus representants.

L'estaca tanca l'acte

La cap de llista ha tancat l'acte. Maria Dolors Sabaté ha remarcat, de nou que només el fet que la candidatura representa una àmplia confluència de forces diferents però amb una pràctica al carrer la va convèncer a passar a la lluita institucional, ella que sempre ha estat independent lligada a moviments socials. I ha tornat a treure a la palestra l'alcalde del PP. «Em feia vergonya dir que era de Badalona, sabent que la governa Albiol», ha dit. I ha apel·lat finalment a l'orgull local, reclamant que una ciutat obrera i popular no ha de deixar que la governi un alcalde del mateix partit que Rato o Bárcenas.

I en una imatge per emmarcar, tots, candidats i convidats de suport: Asens, Bertomeu, Fernández, Forcades i Baños han cantat enllaçats l'Estaca, una cançó prohibida fa poc per l'alcalde del PP, cosa que va provocar una resposta multitudinària de la ciutadania cantant davant l'ajuntament la peça de Lluís Llach.

Etiquetas
stats