Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Guanyem Barcelona convida la ciutadania a participar en la construcció de la candidatura

Guanyem Barcelona ha omplert el centre cívic de les Cotxeres de Sants en la presentació de la seva segona etapa / ENRIC CATALÀ

João França

Barcelona —

El projecte de Guanyem Barcelona fa un pas més. “Seguim per guanyar”, diuen. El passat 26 de juny van presentar la plataforma omplint una escola pública del Raval. Des de llavors han recollit més de 30.000 signatures, que posaven com a condició per seguir endavant, i s'han presentat en diversos barris de la ciutat per parlar amb els veïns i veïnes i “guanyar preguntant”. Aquest dimarts unes 1.500 persones han omplert les Cotxeres de Sants per saber-ne més. “És un retorn a la gent que ens ha recolzat, i als barris hem viscut un molt bon 'feeling' que ha servit per constatar que val la pena seguir endavant amb el projecte”, diu el catedràtic Joan Subirats, un dels portaveus de Guanyem. A partir d'avui s'inicia el procés de construcció de la candidatura. “Seria ideal començar el 2015 amb un acord i una proclamació participativa de candidats”, detalla.

Gemma Tarafa s'ha encarregat de plantejar i respondre la principal pregunta de molts assistents: “Com puc participar a Guanyem?” Tarafa ha convidat la gent a participar en el procés de construcció de la candidatura a través dels eixos temàtics, dels grups als barris o de les comissions tècniques, però també col·laborant-hi puntualment amb tasques concretes, participant en les trobades obertes o simplement difonent el projecte o col·laborant-hi econòmicament. “El 16 de setembre Guanyem s'obrirà com un meló i és important que hi participem tots i totes”, deien fa uns dies a la trobada organitzada a Gràcia, i aquest és el procés que ara es posa en marxa.

“No volem crear un espai als barris en contra o al costat d'altres existents; en alguns barris es crearan nuclis de Guanyem perquè no hi ha altres coses, però en altres funcionarà amb una lògica de confluència”, explica Subirats. En tot cas, aquests s'encarregaran d'acollir la gent que hi vulgui participar, organitzar actes i “sobretot fer una diagnosi del barri per plantejar propostes”, detalla Tarafa.

Sobre el procés de presentacions als barris de Barcelona, Gerardo Pisarello ha explicat: “El primer que vam fer va ser baixar als barris per parlar amb la gent, per defensar el dret a decidir el 9N tant sí com no i també el de decidir-ho tot, i de saber quina Barcelona volem, per pensar plegades quina és la ciutat que somiem”. “És als barris on tenim veïns que s'organitzen dia a dia per donar respostes als problemes que no dóna l'administració, hi ha molts projectes que ens mostren que hi ha un altre model de ciutat”, ha afegit Gala Pin.

Guanyem també ha posat en marxa un treball de contacte amb moviments socials en els eixos temàtics que aborden problemàtiques sectorials. “La idea és construir un programa amb aquests dos fronts, el territorial i el sectorial”, diu Subirats, que li posa especial èmfasi perquè “en el nostre cas si no hi ha programa no hi ha candidatura”.

Confluència amb partits

Per altra banda, hi ha sobre la taula el procés de confluència amb altres forces polítiques com Podemos, Procés Constituent, ICV, EUiA, la CUP o Partit X. Aquest procés es treballarà al mes d'octubre amb unes jornades de confluència obertes en la que es creï un codi ètic que marqui les condicions per participar en aquest espai.

Els impulsors de Guanyem s'introdueixen en el terreny electoral després d'anys de reivindicació del dret a la ciutat des d'altres espais. Pisarello assegura que aquest pas no es fa del no res: “Enmig d'aquest panorama fosc que ha generat la crisi molta gent començava a perdre la por, i aquest anhel de canvi no només es reflectia als carrers o a les xarxes sinó també a les urnes com vam veure amb la CUP en les autonòmiques o Podemos a les europees”. “Hi ha molta gent que no ens ho perdonaria si no ho intentem”, conclou.

L'acte s'ha tancat amb una contundent intervenció d'Ada Colau, que ha volgut explicar qui és la gent que participa a Guanyem. “Som dones, som moltes dones, tan infrarepresentades en les institucions com sobrerepresentades en les cures”, ha dit. La intervenció, la més aplaudida fins aquell moment, ha estat superada per una altra: “També som la gent migrada, la que es veu mancada de drets, i guanyarem Barcelona per tancar el Centre d'Internament d'Estrangers”. Colau ha seguit reivindicant altres col·lectius, des de la gent gran i els joves fins als treballadors i treballadores de l'educació i la sanitat, per acabar amb un missatge recollit a les xerrades fetes als barris: “No oblidem mai qui som i perquè estem aquí”. I el públic, que encara conservava el fervor després de dues hores i mitja, s'ha aixecat al crit de “Sí que es pot”.

Etiquetas
stats