Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV i la CUP critiquen l'ús polític de la Policia Nacional en les manifestacions proconsulta

Els Mossos desallotgen l'acampada de dimarts davant la delegació del govern / João França

Jordi Molina

L'actuació policial al carrer entra en la tensió política entre el govern de l'Estat per una banda i la Generalitat i les mobilitzacions proconsulta per una altra. El dimarts a la nit hi va haver un primer exemple d’aquest clima quan els Mossos d’Esquadra van desallotjar una acampada pacífica de l’esquerra independentista en favor de la consulta del 9-N davant de la delegació del Govern central, al carrer Mallorca. Una desena de furgones de la Policia Nacional rodejaven l'edifici tot i que no van actuar. I aquest dimecres el dia s’ha llevat amb una imatge preocupant: la de 180 furgonetes antiavalots de la Policia Nacional vinguts d’arreu de l’Estat aparcats al Maresme, sense que el Govern català en tingués cap constància. L’objectiu: que les actuacions policials que provoquin les concentracions en favor de la consulta, a partir d’ara, es comparteixin entre Mossos i Policia Nacional.

Es tracta de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), mobilitzats d'urgència des de diferents ciutats espanyoles, i que s'han instal·lat en uns terrenys de Pineda de Mar. El Govern català ha assegurat no haver demanat cap dispositiu addicional del cos de policia de l’Estat, mentre que des d’Interior i Mossos no aclareixen, tot i la insistència d’aquest mitjà, si es tracta d’un preparatiu compartit amb la policia catalana o, per contra, d’una decisió unilateral del departament d’Interior de l’Estat. Cal recordar que les competències de seguretat ciutadana són estrictament dels Mossos i que, un desplegament de la Policia Nacional d’aquesta magnitud no estaria justificat ni tan sols en cas d’urgència, només en cas que el Govern ho sol·licités.

El portaveu del sindicat SAP-UGT, Valentín Anadón, creu que s’està generant una polèmica artificial i explica així el context en què s’emmarca el desplegament: “Estem davant d’una actuació d’estricte vigilància perimetral dels edificis de l’Estat”. Segons Anadón, les concentracions d’ahir davant de la seu de la delegació del Govern central per part de l’esquerra independentista han motivat “de forma preventiva” el desplegament de la Policia Nacional. “Demanem als responsables polítics que no facin un ús instrumental de la policia i que no enfrontin els cossos de seguretat català i espanyol per qüestions polítiques”, ha asseverat.

En canvi, des d’ICV, Jaume Bosch explica que el comportament de la Policia Nacional ve de lluny. “Mai els hi ha agradat que siguin els Mossos d’Esquadra els que defensin els seus símbols”, explica. Segons el diputat ecosocialista és “inacceptable i indignant” que l’Estat no informés el Govern català d’aquest dispositiu i denuncia l’ús partidista de la policia. Bosch insisteix en què la competència és exclusivament de la Generalitat i emmarca l’actuació del Ministeri d’Interior en la necessitat d’evidenciar, davant l’opinió pública, que son ells els que estan “protegint” els edificis de l’Estat.

Des de l’esquerra independentista que ahir va participar de les concentracions i que s’està manifestant un altre cop aquest dimecres es puja el to. Des de la CUP, Jordi Salvia, es mostra contundent: “ja se’n poden tornar per allà on han vingut”, diu en al·lusió a les unitats vingudes de Madrid, Oviedo, Saragossa i València. A hores d’ara, hi ha una nova acció davant de la seu de la delegació del Govern: “Esperem que en el transcurs de l’acampada d’avui, de nou pacífica, la policia respecti un dret democràtic de la ciutadania”, sentencia Salvia des de la CUP.

Etiquetas
stats