Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ICV-EUiA demanarà les compareixences de González, Aznar i Mas a la comissió del cas Pujol

Jordi Pujol i Artur Mas.

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

ICV-EUiA demanarà que compareguin al Parlament de Catalunya, davant la comissió d'investigació sobre frau fiscal i corrupció que s'ha constituït aquest dilluns, als expresidents del Govern espanyol Felipe González i José María Aznar, i l'actual cap del govern català, Artur Mas, així com altres antics dirigents de CiU al Govern durant els mandats de Jordi Pujol. Els ecosocialistes demanen als altres partits que aprovin la seva sol·licitud perquè consideren que els tres mandataris han de donar explicacions sobre si tenien coneixement de l'existència de comptes a l'estranger de la família Pujol Ferrusola. Aznar i González podrien renunciar a comparèixer, ja que el seu àmbit de competències no és Catalunya, no així Mas o altres quadres convergents, que estarien obligats a presentar-se davant la Cambra.

En roda de premsa, el portaveu adjunt dels ecosocialistes al Parlament, Joan Mena, ha explicat que volen que la comissió aclareixi si hi ha una trama familiar al voltant de la figura de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, si hi va haver “connivència política” per part de CiU i si el Govern central va ocultar aquest cas fins que li va interessar difondre'l. Mena ha explicat que totes les compareixences que sol·liciti ICV-EUiA aniran dirigides a respondre aquests tres interrogants, pel que ha avançat que demanaran que es desplacin fins a la Cambra catalana tots els fills de la família Pujol Ferrusola per donar explicacions sobre els seus comptes en el estranger.

Per aclarir si el cas té una derivada política, els ecosocialistes demanaran que vagin al Parlament diversos responsables de CiU en els diferents governs de Pujol, com el que va ser secretari de la Presidència Lluís Prenafeta i l'exconseller d'Economia Macià Alavedra, a més d'Artur Mas, que també va ser conseller d'Economia amb Pujol. Mena ha explicat que el seu grup parlamentari vol saber també si els expresidents del Govern central Felipe González i José María Aznar van saber de l'existència de comptes de la família Pujol a l'estranger i “no les van treure a la llum fins que els va interessar”, per el que volen citar-los també al Parlament.

També proposaran que participin de la comissió l'exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i l'exfiscal en cap del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) José María Mena, a més de l'informàtic suís Herve Falciani, conegut per ser l'autor de la 'llista Falciani' amb noms d'evasors fiscals.

David Fernàndez (CUP) presideix la comissió

El Parlament de Catalunya ha creat aquest dilluns la Comissió d'Investigació del Cas Pujol i del Frau Fiscal, presidida pel diputat de la CUP David Fernàndez, que ha expressat des d'avui mateix la voluntat de “radiografiar” i “cartografiar” la corrupció a Catalunya. Fernàndez ha estat elegit president de la comissió d'investigació per àmplia majoria, amb l'únic rebuig del PPC, que hi ha votat en contra, mentre que Ciutadans (C 's) s'hi ha abstingut.

La nova comissió començarà a treballar perquè el 14 de novembre els grups presentin les seves propostes de “pla de treball” amb les compareixences corresponents, i ha estat constituïda després que el passat 2 d'octubre el ple de la cambra aprovés la seva creació després de sol·licitar-ho tres grups: ERC, ICV-EUiA i la CUP.

L'objectiu d'aquesta comissió és avaluar i investigar, en el context del cas Pujol, “les diverses modalitats de frau i evasió fiscal, determinar les pràctiques de corrupció en contextos de contractació i concertació públic-privada, i aclarir les responsabilitats polítiques i institucionals en les últimes dècades”. La comissió ha estat creada amb el rerefons del cas Jordi Pujol, sorgit després que l'expresident de la Generalitat confessés que la seva família havia comès frau fiscal en ocultar a Andorra els diners d'una herència.

David Fernàndez ha expressat el seu desig que la comissió serveixi per “radiografiar” i “cartografiar” la corrupció a Catalunya, per a això ha de ser “àgil, eficient i útil a la societat”, donat el clima existent de “desconfiança” en les institucions. Segons Fernàndez “un total de 1.700 persones a tot l'Estat espanyol estan implicades de manera directa o indirecta en casos de corrupció, i hi ha estudis que quantifiquen en 40.000 milions d'euros el volum econòmic que mouen”. Fernàndez s'ha mostrat partidari de crear un “espai web” específic perquè els ciutadans puguin seguir els treballs d'aquesta comissió, i ha dit que el demanarà a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.

Etiquetas
stats