Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

ICV recomana el 'sí' a la primera pregunta del 9N i dóna llibertat de vot a la segona

Dolors Camats, coordinadora d'ICV.

Jordi Molina

Barcelona —

L'orientació del vot de cara a la consulta del 9N que proposa ICV passa per votar 'sí' a la primera pregunta –“Vol que Catalunya esdevingui un estat?”- i donar llibertat de vot a la segona -“Vol que aquest estat sigui independent?”-. Així ho ha explicat avui el secretari general d'ICV, Josep Vendrell, en un Consell Nacional en què els ecosocialistes han acordat una decisió salomònica que permetrà mantenir els sempre complexos equilibris de la pluralitat. Fonts d'EUiA, que celebrarà el seu Consell Nacional aquest dimecres, asseguren a aquest mitjà que, si no hi ha cap canvi d'última hora, optaran per la mateixa fórmula.

D'aquesta manera, la direcció ecosocialista vol unir les diferents sensibilitats a l'interior de la formació, que agrupa tant a federalistes com a independentistes. Uns i altres són partidaris d’una ruptura amb l’estatus quo, la qual cosa els facilita el consens sense matisos en la primera pregunta, però tenen deferents propostes sobre la posterior relació amb l’Estat. Les bases d'ICV hauran de ratificar la proposta de la direcció en una consulta interna que durarà diversos dies i que acabarà a mitjans d'octubre. Com en ocasions anteriors, les bases del partit podran emetre el seu vot tant presencialment com per correu electrònic.

A aquesta decisió cal sumar-hi també la que es va prendre fa només uns dies sobre el contingut de la campanya del 9N. ICV, juntament amb el seu soci de coalició EUiA, compartiran l'eslògan Som lliures, Catalunya=Llibertat amb un cartell que té com a principal inspiració el del 40è aniversari del PSUC. ICV-EUiA defensarà que “votar és la solució” en una campanya que s'allargarà fins el dia de la votació i que es desplegarà en paral·lel a la campanya de la seva opció de vot. El dia 13 d’octubre es donaran a conèixer els resultats en roda de premsa a la seu nacional del partit.

Reaccions a la suspensió del TC

En un Consell Nacional complex per la diversitat de posicions envers el 9N, i on encara cuejaven certes diferències sobre la negativa de la coalició en assistir a l’acte de signatura de la consulta, ICV ha valorat també la suspensió del decret de la consulta per part del Tribunal Constitucional. Vendrell també ha titllat l'actuació del TC com “gest polític” impropi d'un òrgan judicial. “El TC té l'obligació d'actuar amb imparcialitat en el fons i en la forma, actuant sense pressions polítiques”, ha explicat el secretari general, que ha acusat l’alt tribunal d’actuar com a còmplice del Govern de l’Estat.

La direcció d'ICV ha explicat, també, que des del partit donaran suport i participaran a totes les concentracions populars davant dels ajuntaments catalans per reclamar la celebració de la consulta un cop el Tribunal Constitucional ha suspès el decret de la consulta.

La celebració d'una consulta interna per fixar el posicionament de la formació de cara a la consulta sobiranista del 9 de novembre va ser un dels principals compromisos adquirits en l'última assemblea d'ICV, celebrada el 2013 a Viladecans. Aquests darrers dies, els principals dirigents del partit ja havien anunciat que se celebraria després que el president de la Generalitat, Artur Mas, signés el decret de la convocatòria de la consulta, tal i com va passar dissabte passat. Abans, alguns dels memebres de la formació havien donat suport a la plataforma Esquerres pel SíSí, que demana nítidament la independència com a eina per regenerar la democràcia.

Etiquetas
stats