Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

Joan Herrera es decanta pel 'sí-no' el 9-N i reclama un procés constituent

Herrera (ICV) apoyará el 9N un Estado para Cataluña pero no que sea independiente

Arturo Puente

El coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha anunciat aquest dilluns que en el procés participatiu del 9 de novembre optarà per demanar que Catalunya sigui un Estat però no perquè aquest sigui independent. El líder d'Iniciativa votarà 'sí' a la primera pregunta de la consulta –Vol que Catalunya sigui un Estat?– i 'no' a la segona –Vol que aquest Estat sigui independent?–. Amb aquest vot vol expressar la “no subordinació sense necessitat de donar suport a la secessió”, ha explicat.

En la seva intervenció davant el Consell Nacional dels ecosocialistes, Herrera ha defensat el vot 'sí-no' com a instrument per avançar cap a un procés constituent en clau catalana: “El primer 'sí' ha d'indicar la necessitat d'obrir un procés constituent perquè Catalunya deixi de ser una comunitat autònoma”, ha indicat després de constatar que aquest desig “majoritari a Catalunya” coincideix amb un moment de “fi de règim” a l'Estat.

El líder ecosocialista ha subratllat la importància de la recollida de signatures que es durà a terme al costat de l'ANC i Òmnium paral·lelament al procés participatiu, per denunciar que el Govern espanyol “no deixa votar els catalans sobre el seu futur”. “Ja no és que neguin un referèndum o la consulta, és que ni tan sols permeten un procés participatiu”, ha apuntat després d'assegurar que la intolerància amb el 9-N ha augmentat el seu valor.

Sobre el sentit del seu vot, Herrera ha recordat que la formació va fer una consulta interna per la qual es va decantar per un 'sí' a la primera pregunta i per donar llibertat de vot en la segona. “El nostre no és un posicionament tancat a altres opcions, només és irreconciliable amb els que estan en contra del dret a decidir”, ha remarcat. Per al líder d'Iniciativa la pluralitat en la seva formació és reflex de la del país i el que uneix a tots els ecosocialistes és la voluntat de superar l'statu quo perquè “la situació actual de les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya és insostenible”.

El coordinador d'Iniciativa crida a la participació en el 9-N perquè és “un marc de mobilització”, però adverteix que el 10-N la consulta seguirà estant “un assumpte pendent per al poble de Catalunya”. Per això ha demanat al Govern de Mas que mantingui el procés participatiu malgrat una eventual suspensió del Constitucional per “expressar davant el món que els catalans volíem votar i no ens han deixat”.

Etiquetas
stats