Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge De la Mata cita a declarar Jordi Pujol a l'Audiència Nacional per blanqueig

Jordi Pujol

Pedro Águeda / Europa Press

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha citat a declarar com investigat per un delicte de blanqueig de capitals a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i la seva dona Marta Ferrusola. La seva declaració es produirà el 10 de febrer i es produeix dins de la causa que segueix el Jutjat Central d'Instrucció número 5, en la que originàriament era investigat únicament el seu fill gran.

Aquestes diligències i altres estan recollides en un total de 13 actuacions dictades per Josep de la Mata. Pujol Soley i la seva dona estaven imputats en un jutjat de Barcelona que investigava l'origen d'un suposat llegat familiar dipositat en un banc d'Andorra. Però recentment, la jutgessa de la Ciutat Comtal es va inhibir a favor del jutge José de la Mata. Fora del Jutjat Central número 5 ja només queda la causa contra el petit dels germans, Oleguer Pujol, a qui investiga Santiago Pedraz.

Ara, De la Mata considera que el matrimoni va rebre en comptes bancaris que els pertanyen abonaments d'origen desconegut que “no poden assimilar-se a una activitat legal”. Entre aquests abonaments hi ha transferències procedents d'empresaris adjudicataris d'obra pública a Catalunya, recull la resolució raonada. El jutge De la Mata crida al matrimoni en qualitat d'investigat, d'acord a la nova terminologia introduïda amb la reforma de la Llei d'enjudiciament criminal. El delicte que persegueix el magistrat és el de blanqueig de capitals.

Part d'aquests fons que va acumular Pujol pare, diu el jutge, han estat distribuïts pel primogènit entre tots els seus germans i la seva mare, en quantitats iguals o similars i generalment en moments coincidents amb ingressos d'origen desconegut. Aquesta distribució es va fer a comptes bancaris “de tots i cada un d'ells (els fills) en la mateixa entitat bancària andorrana”.

“Aquestes operacions revelen de nou l'existència d'un patró de comportament reiterat durant anys pels membres de la família, que apunten nous elements bàsics d'una organització els perfils definitius dels quals (...) estan encara sota investigació i pendents de qualificar”, escriu el jutge .

Afegeix el jutge que s'ha pogut descobrir que després que es produís un ingrés sospitós, Jordi Pujol Ferrusola ordenava que es realitzessin traspassos als seus comptes d'Andorra als seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta Pujol Ferrusola, moviments que beneficiaven també al compte de la seva mare Marta Ferrusola Lladós, “també beneficiària d'alguns d'aquests repartiments”.

De la Mata assenyala que els membres de la família Pujol-Ferrusola han disposat d'importants quantitats de diners a través de comptes bancaris oberts a Andorra, en què figuren com a titulars cadascun dels germans i Marta Ferrusola, sent Jordi Pujol Soley beneficiari real últim d'una altra de les comptes.

Aquests fons es rebien en molts casos en efectiu, dotant-los així d'un primer nivell d'opacitat, en comptes oberts en una jurisdicció estrangera, l'existència s'ha negat reiteradament i s'ha tractat de mantenir oculta.

Etiquetas
stats