Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El jutge imputa Jordi Pujol, la seva dona i tres fills pels comptes a Andorra

CiU y ERC pactan en comisión sobre el caso Pujol que no comparezca Artur Mas

elDiario.es Catalunya

La jutge que investiga la causa per la confessió de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, de tenir diners ocults a l'estranger ha decidit imputar-lo a ell, a la seva dona Marta Ferrusola, i a tres dels seus fills: Marta, Mireia i Pere. Els cinc membres de la família Pujol han estat citats a declarar en qualitat d'imputats el proper 27 de gener a les 10 del matí per la jutge Beatriz Balfagón, del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona.

El jutjat va obrir la causa per investigar l'expresident després de la denúncia de Manos Limpias, a la qual posteriorment va incorporar la querella interposada per Guanyem, Podemos i ICV. Manos Limpias acusa Pujol Soley de suborn, malversació, delicte fiscal, prevaricació, tràfic d'influències i blanqueig de capitals. Tanmateix, la magistrada rebutja la majoria d'aquestes acusacions i se centra en indicis de delictes contra la hisenda pública i blanqueig de diners.

Els Pujol suposadament havien regularitzat la seva situació davant Hisenda a l'estiu, mitjançant el pagament de dos milions d'euros, però la instructora va rebre en els últims dies les declaracions de renda i patrimoni que van presentar els Pujol davant l'Agència Tributària, en què reconeixen augments patrimonials que no havien estat reconeguts amb anterioritat. Oleguer Pujol, per exemple, va duplicar els seus béns durant l'exercici 2012 i va passar de gairebé cinc milions d'euros a més de nou. La jutge encara no ha pres cap decisió sobre la resta dels fills de l'expresident.

Balfagón dóna a més llum verda a Liechtenstein perquè investigui els possibles comptes de la família al país. La jutge ja havia sol·licitat comissions rogatòries a Andorra i Suïssa perquè investiguessin si els membres de la família Pujol tenien comptes en bancs d'aquests països. Un jutjat de Liechtenstein va obrir a l'octubre una investigació contra Pujol per presumpte delicte de blanqueig de capitals i va demanar a la jutge barcelonina que l'informés de l'estat de la seva instrucció.

Les noves imputacions dels cinc membres de la família se sumen a les tres que ja tenien. Jordi Pujol Ferrusola està imputat per l'Audiència Nacional arran de la denúncia per suposat blanqueig de capitals interposada per la seva exparella María Victoria Álvarez. Oriol Pujol Ferrusola també continua imputat pel cas de les ITV, que el va portar a dimitir del seu escó al Parlament i del seu càrrec com a secretari general de Convergència. Finalment, Oleguer Pujol, el menor dels fills del matrimoni, està imputat per la causa que instrueix el magistrat Santiago Pedraz per blanqueig de capitals i frau fiscal.

Etiquetas
stats