Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

JxSí i la CUP aproven la llei de la futura Hisenda catalana sense sobrepassar les competències autonòmiques

Oriol Junqueras, a l'hemicicle, en una imatge d'arxiu

Oriol Solé Altimira

El darrer ple del curs al Parlament ha acabat aquest divendres amb l'aprovació, per part de la majoria de Junts pel Sí i la CUP, de la llei del Codi tributari de Catalunya. El text no depassa les competències autonòmiques en fiscalitat de les que Catalunya, com la resta de comunitats, disposa. No obstant això, els independentistes han definit la llei com el “fonament” o la “carcassa” de la futura Hisenda catalana, una de les principals estructures d'Estat.

Igual que amb la reforma del reglament aprovada el dimecres, la majoria de Junts pel Sí i la CUP ha permès l'aprovació de la nova norma fiscal, que respecta les competències vigents per impedir una anul·lació per part del Tribunal Constitucional. “La forma és correcta, correctíssima”, ha sostingut en aquest sentit la diputada de JxSí, Maria Senserrich.

Amb tot, JxSí i CUP no han amagat que la norma està pensada per ser ampliada en un futur i, en cas d'independència de Catalunya, incorporar nous organismes i un sistema fiscal perquè l'Agència Tributària de Catalunya (ATC) recapti tots els impostos. “Avui hem aprovat els fonaments d'una estructura d'Estat”, ha dit Senserrich. “Aquesta llei es queda curta, però és una carcassa per superar ben aviat el marc actual”, ha afegit Eulàlia Reguant (CUP).

El que aquest divendres s'ha aprovat són els tres primers llibres del Codi Tributari. En ells s'inclou l'ATC, ens que va crear el Govern tripartit. Així mateix, el text també crea un Institut d'Investigació fiscal i un Consell Fiscal, format per administracions públiques, sector privat i entitats socials de l'àmbit de la fiscalitat justa.

A través d'aquests organismes, es preveu, entre altres punts, un registre on es podran inscriure voluntàriament assessors fiscals que compleixin un codi de bones pràctiques, tot i que en cas d'incomplirlo poden ser sancionats o, en casos greus, s'informarà les autoritats competents.

A última hora s'ha eliminat del text la referència a la constitucionalitat com a font del nou codi tributari català, una de les crítiques que va realitzar el Consell de Garanties Estatuàries (TC català) en un dictamen que van sol·licitar el PSC i CSQP.

L'oposició ha criticat el text. Antonio Espinosa, de Ciutadans, s'ha referit a la llei com a “nyap” i “instrument al servei de la secessió”. Per part del PSC, Alícia Romero ha criticat la falta de seguretat jurídica del text i el, a parer seu, doble discurs dels independentistes: “Al matí volen desobeir i a la tarda acatar”.

El diputat del PP, Santi Rodríguez ha considerat que “avui no s'aprova una llei sinó un discurs polític que, a més, genera confusió al ciutadà”. I Àngels Martínez Castells, de Catalunya Sí que es Pot, ha lamentat que l'aprovació del codi “no farà que qui més té a Catalunya pagui més impostos”.

Etiquetas
stats