Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'Estat no actuarà si la Generalitat no intervé en la consulta del 9-N

El ministre de Justícia Rafael Catalá

EFE

Madrid —

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha dit avui que el Govern no recorrerà davant del Tribunal Constitucional ni davant els jutges si la Generalitat de Catalunya no promou actuacions en el desenvolupament de la consulta alternativa de diumenge.

En roda de premsa al final de la Conferència Sectorial de Justícia, Catalá ha respost així després de ser preguntat sobre la possibilitat que la votació de la consulta es produeixi al carrer i no en col·legis o organismes dependents del Govern català.

“Si el Govern de la Generalitat no promou actuacions en el desenvolupament d'una consulta no autoritzada, no sembla que sigui necessari requerir davant el TC ni als jutges i tribunals per actuar, perquè no hi ha infracció de l'ordenament jurídic”, ha explicat el ministre.

Tot i això, no ha esmentat com seria l'actuació de l'Executiu en cas que la Generalitat intervingui directament en el desenvolupament de la consulta alternativa de diumenge.

En aquest sentit, ha dit que si l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia observen que s'està vulnerant la llei es “promourà l'actuació que correspongui”.

I en cas que un ciutadà presenti una denúncia davant de qualsevol òrgan jurisdiccional en relació a la celebració de la consulta, “s'haurà de veure si s'està violant l'ordenament jurídic”.

Davant la denúncia de la Generalitat sobre que el recurs de l'Executiu davant el TC impedeix la llibertat d'expressió, el ministre ha destacat que aquest exercici “ningú l'impedirà” perquè en “en una societat democràtica com l'espanyola, cada dia hi ha moviments populars i recollides de signatures”.

“Però el que estem posant de manifest des de fa mesos és que un Govern no pot promoure una consulta contrària a la Constitució”.

A més, ha titllat de “lògic i raonable” que les forces i cossos de seguretat a Catalunya actuïn per complir les normes com ha de fer, ha recordat, la Generalitat.

Etiquetas
stats