Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'entorn de Lanza vincula una retenció el 2014 a una situació “d'assetjament policial” a Barcelona

Rodrigo Lanza i Mariana Huidobro /ENRIC CATALÀ

Pau Rodríguez

Mariana Huidobro, mare del jove condemnat pel 4F Rodrigo Lanza, es va quedar “estupefacta” quan va veure, en directe des del plató del programa de TV3 .Cat, la informació d'El Periódico que recollia un atestat policial recent -posteriorment desestimat pel jutge- segons el qual el seu fill admetia suposadament davant de dos agents haver estat l'autor de la greu agressió a un guàrdia urbà en el desallotjament del carrer Sant Pere Més Baix, la nit del 4 de febrer del 2006.

“Com pot ser que després de nou anys d'haver negat ser culpable i després de complir la condemna completa vagi a dir això davant d'uns guàrdies?”, es pregunta la seva mare, Mariana Huidobro, davant la informació sobre el succés d'ara fa un any. “És impossible, absurd i una manipulació”, sentencia Huidobro, que recorda com el seu fill va tenir opció d'accedir a beneficis penitenciaris durant la seva condemna a canvi d'admetre haver participat en els fets i mai ho va fer.

En l'atestat, datat a 2 de febrer de 2014, la policia relata com va identificar a un grup de joves, entre ells Lanza, al Parc Güell, després que un guarda de seguretat del recinte els hagués cridat advertint que li havien llançat una pedra. Sempre segons la versió policial, durant la retenció Lanza hauria admès haver comès el llançament fatal d'una pedra contra l'agent ferit, i fins i tot hauria tret pit d'això quan, en voler donar la mà als agents al final de la seva actuació, ells es van negar: “El teu company tampoc em va poder donar la mà”, hauria afirmat el jove.

L'atestat, però, va ser desestimat al moment pel jutge, que no va veure justificades les faltes de “danys” i de “desobediència lleu contra els agents” amb què el van acusar els guàrdies. En ser rebutjat, Lanza i la seva família mai van arribar a saber de l'existència del document, fins que ahir ho va fer públic El Periódico.

Per Huidobro, així com el seu advocat, Gonzalo Boye, el succés s'emmarca en una situació “d'assetjament policial” a Lanza per part de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que el para i l'identifica sovint, segons la seva mare. “Des que va sortir de la presó se'n va anar a viure a Saragossa perquè aquí el paren moltes vegades, li diuen que saben qui és...” relata Huidobro. “L'identifiquen cada vegada que el veuen i li demanen la documentació en una situació d'assetjament, per part d'un cos de policia que d'altra banda mai ha criticat als seus companys per tortures”, afegeix Boye.

Huidobro detalla que el seu fill ha tornat ja a Saragossa després de passar els últims dies a la capital catalana amb la seva família. La mare diu que està molt més tranquil·la quan el seu fill està fora de Barcelona, i malgrat que tenia previst quedar-se uns dies més aquí, al final ha optat per anar-se'n després de veure el programa de TV3 ahir.

Etiquetas
stats