Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

L'ocupació a les cooperatives catalanes creix un 11,1%

Treballadors del restaurant de la cooperativa Sambucus    Foto: Edu Bayer

Tomeu Ferrer

Barcelona —

L'ocupació creix. Aquesta afirmació pot causar incredulitat si es pensa en el món de les empreses dites de capital. No és així en les cooperatives que veuen com malgrat la crisi la creació de llocs de treball nets no sols es manté sinó que s'incrementa.

En el segon trimestre de l'any en curs l'ocupació a les cooperatives catalanes s'ha incrementat un 11,1% en relació amb la que hi havia un any abans. En xifres, això vol dir que en un any s'han incorporat 4.226 persones a empreses cooperatives. A més, les xifres de creació d'ocupació superen en un 8,3% les del primer trimestre de l'any.

Els bons resultats en quan a creació d'ocupació s'aconsegueixen, malgrat que en el període estudiat s'han creat un 2,6% menys de cooperatives que l'any anterior, segons la Federació de Cooperatves de Treball de Catalunya (FCTC).

La millora de l'ocupació que es dóna a les cooperatives de Catalunya encaixa amb el que passa també a les cooperatives del conjunt de l'Estat espanyol, que han incrementat els llocs de treball en un 2,7% respecte al segon trimestre de 2013.

Les dades facilitades pel Ministeri de Treball i Seguretat Social, confirmen que el 78% dels llocs de treball creats a les cooperatives catalanes va ser indefinit i que un 45% correspon a ocupació de dones.

El pes de les cooperatives a Catalunya cada cop és més important, només cal comparar aquest tipus d'empreses són el 0,8% de totes les que hi ha al principat, però aporten el 3% al Producte Interior Brut (PIB).

Les cooperatives representen el 88% del total de l'ocupació en economia social a Catalunya i un 1,4% respecte al total d'empreses catalanes. Per tant, es pot dir que les cooperatives han aguantat la crisi millor que les empreses de capital, sense fer reduccions de personal, incrementant-lo i amb un nivell de fixesa molt superior.

A Catalunya hi ha 4.607 cooperatives, de les que el 75% corresponen a la branca de treball. Aquest àmbit el representa la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC).

Tot i que les comparacions no són homogènies, durant el conjunt del 2013 les cooperatives catalanes van incrementar un 3,7% els llocs de treball nets respecte a un any abans. Per tant, queda clara una certa acceleració en aquest aspecte.

Etiquetas
stats